Izvor: Glas javnosti, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako gura svoju priču

BEOGRAD - Crnogorska vlast je odlučila da raspiše prevremene parlamentarne izbore iako, kako tvrde u Podgorici, ni parlament ni vlada nisu u krizi.

Miodrag Vuković, šef poslaničkog kluba DPS, kaže da je ustavnim zakonom skraćen mandat sa četiri na tri godine, što je svojevremeno bio uslov PZP da daju saglasnost kako bi imali dvotrećinsku većinu.

- Pristali smo da se izbori raspišu do kraja 2009. A zašto na početku, a ne na kraju - razlog je proces evroatlantskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << integracija koji smo započeli. Doneli smo odluku u koaliciji da idemo na prevremene izbore na početku godine da ne bismo ušli u taj posao, a onda na pola rekli „gospodo iz Evrope sačekajte nas jedno dva meseca da se malo bavimo izborima“. Odlučili smo da zatražimo još jedan mandat da bismo imali pun legitimitet parlamenta. Parlament ga ima i sad, ali još samo godinu dana. Drugo, opozicija je čak i lomila zgradu parlamenta zbog odluke vlade da prizna Kosovo, tražila vanredne izbore jer je bila vanredna situacija. Rečeno im je tada da razloga za to nema. Tada su tražili izbore do decembra. Eto, sada im dajemo oko tri meseca da se saberu, pa da u martu izađemo na izbore. Treće, vlada apsolutni haos u crnogorskoj opoziciji: PZP se podelio na dve partije, SL se „ujedinjuje“, a od nje otpale dve članice koje se ujedinjuju u Novu srpsku demokratiju, pet članica je ostalo da pravi listu koja se zove Srpska nacionalna lista. Pružili smo opoziciji, koja je doživela prave tektonske poremećaje, šansu da se konsoliduje - kaže Vuković.

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, ima drugačije mišljenje o razlozima raspisivanja parlamentarnih izbora sada baš sada.

- Posle priznavanja lažne države Kosovo od strane vlade Crne Gore, opozicija je tražila vanredne parlamentarne izbore na kojima bi se proverio odnos građana prema toj vladinoj odluci. Kao što je poznato, vlada je to odbila. Međutim, odmah posle Nove godine raspisani su prevremeni izbori kao rezultat teške ekonomske i političke krize koja je zahvatila Crnu Goru. Iako se ta kriza manifestuje na svakom koraku, vlast procenjuje da je bolje da sada održi izbore nego da sačeka jesen kada će kriza biti još izraženija. Opozicija je spremna za izbore i trebalo bi da uradi mnogo toga kako bi pobedila - ističe Mandić.

Vuković, međutim, tvrdi da u Crnoj Gori danas nema opozicije, odnosno da je ona posle „ujedinjenja“ zapravo razuđenija nego što je bila.

VIDE SEBE U VLASTI

Šef poslaničkog kluba DPS je siguran da im se, kao rezultat predstojećih izbora, smeši apsolutna vlast.

- Više sam nego siguran da ćemo ove izbore dobiti, kao i više od 45 mandata, Sada imamo 41, što je sasvim dovoljno da sami donosimo sve zakone.

Ali i lider NSD predviđa pobedu opozicije.

- Verujem u pobedu opozicije. Crna Gora je jedina istočnoevropska zemlja koja nije imala promenu vlasti od 1989. godine. Prema onome što vidimo na terenu, narod traži od opozicionih partija da se objedine, tako da je najveća odgovornost na meni, Miliću i Medojeviću. Ukoliko se na izborima pojavimo na jednoj opozicionoj listi, bilo bi jasno da svi ostali iz opozicije koji bi izašli na nekim drugim listama, rade za potrebe vlasti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.