Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska za nezavisnost Kosova

Beč -- Šefica švajcarske diplomatije Mišelin Kalmi-Rej kaže da nerešeno pitanje statusa Kosova predstavlja teret za čitav region.

"Nerešeno pitanje statusa Kosova predstavlja teret za čitav region. Sve dok je status nedefinisan ne mogu se, na primer, rešiti imovinsko-pravni problemi. Sve dok postoji nedostatak pravde i reda, gotovo niko neće da investira u budućnost Kosova", napisala je Mišelin Kalmi-Rej u autorskom tekstu za bečki dnevnik Prese.

Kalmi-Rejova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra da Kosovo sa sadašnjim statusom ne može da se zadužuje, da pruža državne garancije ili da vraća dugove, a to važi i za novac od medjunarodnih finansijskih institucija, zbog čega stanovništvo ostaje i dalje bez posla.

Ona je podsetila da se Švajcarska i pred Savetom bezbednosti UN 27.maja 2005. založila za što skoriji početak pregovora o budućem statusu, uz napomenu da je povratak Kosova pod srpski suverenitet nezamisliv i nepoželjan. "Zbog toga Švajcarska podržava formalnu nezavisnost Kosova i pozdravlja što su u međuvremenu pod posredstvom izaslanika UN Martija Ahtisarija počeli pregovori o budućem statusu", rekla je ona.

Podsetimo, sličan predlog šefica švajcarske diplomatije iznela je u junu prošle godine, prilikom susreta sa predsednikom Borisom Tadićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.