Izvor: B92, 08.Mar.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska pomaže Srbiju

Beograd -- Vlada Švajcarske podržaće proces evropskih integracija Srbije finansiranjem programa saradnje u naredne četiri godine u iznosu od 40 miliona evra.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom Beatris Majer je naglasila, predstavljajući novu "Strategiju saradnje sa Srbijom 2010-2013", da buduće aktivnosti u okviru tog programa obuhvataju četiri glavne tematske oblasti - ekonomski razvoj, vladavinu prava i demokratije, obrazovanje i energetsku efikasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i obnovljivu energiju.

Majerova je rekla da intenzivna saradnja dve strane traje već skoro 20 godina, podsećajući da je iznos švajcarskih donacija Srbiji od 1991. godine dostigao sumu oko 200 miliona evra.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Ervin Hofer kazao je da je najvažniji cilj saradnje dve zemlje kroz pomenute programe podrška procesu integracija Srbije u Evropsku uniju (EU) i unapređivanje njenih izgleda za ulazak u Uniju.

Hofer je rekao da će saradnja između dve zemlje u narednom periodu imati dve komponente - socijalnu i ekonomsku - objašnjavajući da se socijalni deo odnosi na povećanje socijalne inkluzije u društvu i smanjenje siromaštva u zemlji.

On je objasnio da se ekonomska komponenta pre svega odnosi na pružanje pomoći Srbiji da bude konkurentnija na tržištu nego što je trenutno, ističući da je konkurentnost "ključna za brzu integraciju u EU", ali izuzetno značajna i nakon sticanja punopravnog članstva.

Hofer je ukazao na tradicionalno dobre odnose Srbije i Švajcarske, ističući da je prošle godine dvostrana politička saradnja bila "veoma intenzivna" i da su, između ostalog, održana dva susreta predsednika država.

Saradnja između dve zemlje je, prema rečima Hofera, unapređivana i u mnogim drugim oblastima, uključujući i borbu protiv organizovanog kriminala.

Pomoćnica ministra finansija Gordana Lazarević ukazala je na višedecenijsku saradnju između dve zemlje koja je u stalnom usponu, iako je prolazila kroz različite faze.

Ona je rekla da, mada Švajcarska nije članica EU, "postupa kao da jeste" i Srbiji pruža pomoć tamo gde evropski fondovi "ne mogu da stignu" i ukazala da se to naročito odnosi na oblast obrazovanja, gde je Švajcarska jedan od vodećih partnera naše zemlje.

Lazarevićeva je naročito istakla podršku te zemlje u međunarodnim finansijskim institucijama (MMF, Svetska banka, EBRD...) i u okviru grupe bogatih zemalja - donatora, dodajući da Švajcarska ima značajnu ulogu u restrukturisanju postojećih dugova i odobravanju novih kredita Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švajcarska pomaže Srbiju sa 40 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2010

BEOGRAD - Vlada Švajcarske podržaće proces evropskih integracija Srbije finansiranjem programa saradnje u naredne četiri godine u iznosu od 40 miliona evra, izjavila je danas direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom Beatris Majer...Ona je naglasila, predstavljajući novu "Strategiju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Švajcarska podržava integraciju Srbije

Izvor: Beta, 08.Mar.2010

BEOGRAD, 8. marta 2010. (Beta) - Švajcarska će u naredne tri godine izdvojiti 40 miliona evra za podršsku evropske intregacije Srbije, izjavio je u ponedeljak švajcarski ambasador u Beogradu Ervin Hofer...Na promociji nove švajcarske "Strategije saradnje sa Srbijom u periodu od 2010. do 2013....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.