Svađa Bošnjaka zbog sudije Zejnepe Kavrajić

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svađa Bošnjaka zbog sudije Zejnepe Kavrajić

Završnicu debate o "skupštinskoj listi" kandidata za sudije Ustavnog suda u srpskom parlamentu, obeležila je juče višečasovna svađa poslanika bošnjačkih stranaka. Poslanici Sandžačke demokratske partije osporili su kandidaturu Zejnepe Kavrajić tvrdeći, između ostalog, da je povezana sa narkodilerima, dok su poslanici Koalicije Lista za Sandžak, koji su je kandidovali, odbacujući sve optužbe tvrdili da "SDP-u smeta što je Bošnjak". Višečasovnu polemiku, u kojoj se nisu birale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reči, započeo je Meho Omerović (SDP) tvrdnjom da Zejnepa Kavrajić ne ispunjava uslove ni po jednom kriterijumu. On je naveo da je Kavrajićeva osudila Avdija Eminija i Kasuma Rahmana, koje je policija uhvatila sa drogom, ali im je ukinula pritvor do pravosnažnosti presude. "Ovi dileri su sa teritorije Kosova i Metohije, pa vidite kad će se vratiti na izdržavanje kazne", rekao je Omerović. On je naveo i da je Kavrajićevu, kao predsednika izborne komisije, obezbeđivao "Aldin Murić, zvani Ćevap, protiv koga je podneto sedam krivičnih prijava zbog dilovanja droge, razbojništva i krađe". Mujo Muković (SDP) kazao je da je "u 90 odsto slučajeva koje je presudila gospođica Kavrajić, advokat odbrane bio isti, a svi u Novom Pazaru znaju za njihovu vezu i da unapred dogovaraju presudu, pa posle dele novac, koji advokat dobije od klijenta".

Bajram Omeragić (KLZS) optužio je poslanike SDP-a da "blate kandidata samo zato što oni nemaju svog kandidata, zato slušamo ovaj neviđeni govor mržnje". On je pozvao članove SDP-a da daju svog kandidata: "glasaćemo za njega". Muković je odgovorio da su oni deo DS-ovog poslaničkog kluba, koji nije, u skladu s dogovorom, predlagao kandidate. Omeragić je potom sa skupštinske govornice rekao da mu je Meho Omerović pretio rečima: "Nije ti ovo Novi Pazar, ovo je Beograd, ima mrak da te pojede zbog toga što govoriš". Omeragić je kazao da želi da obavesti nadležne organe da znaju o čemu se radi: "ako me mrak proguta, a ja se ne plašim".

Rekavši da ne želi da izigrava pomiritelja, ni svetog Savu, u "bošnjački spor" se umešao i Zoran Krasić (SRS), koji je pozvao Dušana Petrovića, ministra pravde, "koji je dobio dokumentaciju o ovom kandidatu", da kaže šta ona sadrži. Krasić je istakao da je i bivši ministar pravde Zoran Stojković dobijao pritužbe na istog sudiju, te da je i Odbor za pravosuđe i upravu, čiji je član bio, o tim pritužbama raspravljao, pa bi "bilo dobro da nam ministar Petrović da obaveštenje".

--------------------------------------------------------------------------

Matematika

Najavljujući da poslanici SDP-a neće glasati za listu, ako na njoj bude Zejnepa Kavrajić, Meho Omerović je kazao i da više od 160 poslanika ne stoji iza nje: "DS nema kandidata, kao ni radikali i LDP, dakle 'skupštinsku listu' ne podržava većina". Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe DS-a, objasnila je da će demokrate glasati za listu, a kandidate "u skladu sa dogovorom, nismo predlagali, zato što je predsednik Srbije predložio svoje". Vesna Pešić (LDP) nekoliko puta tražila je odgovor na pitanje ko je predložio pet kandidata, pored kojih nema imena predlagača, a kad joj je Kolundžija odgovorila da je to predlog poslaničkog kluba DSS–NS, Pešićeva je konstatovala: "Čulo se da DS nije dao kandidate zato što predsednik Tadić predlaže deset, ako je to takav odnos, pet prema pet, onda je sve u dlaku izmereno i vi ste ove ljude, koji ne smeju biti članovi stranaka, samim predlaganjem učlanili u svoje stranke".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.