Sutra u Vladi otkrivanje detalja aranžmana s MMF-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra u Vladi otkrivanje detalja aranžmana s MMF-om

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i srpske vlasti postigli su sporazum o kreditnom stend baj aranžmanu u iznosu od oko tri milijarde evra koji će trajati do aprila 2011. godine, saopšteno je danas u Vladi Srbije.
Novi stend baj aranžman Srbije s MMF-om zameniće važeći kreditni aranžman iz predostrožnosti, koji je odobren u januaru ove godine i predviđao je povlačenje 402,5 miliona evra.
Prilagođena ekonomska politika
Ministarka finansija Diana Dragutinović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazala je da će ekonomska politika Vlade Srbije biti prilagođena ekonomskoj krizi rebalansom budžeta, koji će se zasnivati na promeni poreske politike i smanjenju budžetskih isplata.
Kako je navela, planirane su budžetske uštede oko 60 milijardi dinara i povećanje prihoda od 40 milijardi dinara na osnovu povećanja poreza.
Zamrznute plate i penzije
Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je da će sa šest odsto biti oporezovani mesečni prihodi veći od 12 hiljada dinara, u šta su uračunati plate, penzije, ugovori u odelu, honorari, isplate od dividendi i drugi prihodi.
Rebalansom budžeta biće zamrznute plate i penzije u ovoj godini na nivou iz decembra 2008. godine, dok je ranije bilo predviđeno da plate budžetskih korisnika mogu rasti najviše do nivoa inflacije.
Pregovori Vlade Srbije i MMF-a počeli su 16. marta u Beogradu.
Ministar Dinkić obelodanio je juče u Novom Sadu da je postignut dogovor s MMF-om o dodeli kredita od ukupno tri milijarde evra u naredne dve godine.
"Dogovor je postignut i očekujem da će sutra biti i zvanično obelodanjen od strane MMF-a i Vlade Srbije. Odobren nam je zajam od tri milijarde evra, s tim da će 2,2 milijarde biti prosleđene za ovu godinu. Sem toga, dobili smo i podršku za refinansiranje dugova privatnog sektora", rekao je Dinkić.
Ocenjujući da će novi "stend baj" aranžman s MMF-om znatno doprineti lakšem izlasku Srbije iz privredne i finansijske krize, koja je zahvatila ceo svet, Dinkić je rekao da će novi aranžman uneti sigurnost među građane i ohrabriti strane investitore da dođu i ulažu u Srbiju.
MMF je od 2.000. godine odobrio Srbiji tri finansijska aranžmana u vrednosti od oko 1,4 milijarde dolara i svi su otplaćeni i to prva dva u skladu sa rokom, dok je treći vraćen prevremeno, tokom 2006. i 2007. godine.
Poslednji, petnaestomesečni, aranžman "iz predostrožnosti", MMF je odobrio 16. januara ove godine u iznosu od oko 520 miliona dolara, ali do sada Srbija nije povukla ni jedan dolar od tog ugovorenog iznosa.
SRS: MMF postavio "lihvarske" uslove
Srpska radikalna stranka najoštrije osuđuje pregovore Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer smatra da je ta međunarodna finansijska institucija postavila neprihvatljive uslove, izjavio je danas član predsedničkog kolegijuma SRS Dejan Mirović.
Mirović smatra da zbog pregovora sa MMF-om predstoji, ne samo faktičko zamrzavanje plata i penzija, nego i njihov pad. Zato je zatražio da se teret krize ne prevaljuje na najsiromašnije građane, već na najbogatije firme, te da se zakonskim rešenjem poveća porez kompanije koja ima monopolski položaj na tržištu- "Delte" i da se ti porezi iskoriste za smanjenje budžetskog deficita.
On je na konferenciji za novinare rekao da se radi o "takozvanim pregovorima", jer je MMF postavio "lihvarske uslove", obrazloživši da je u januaru Srbija navodno uzela kredit od 400 miliona evra i da taj novac nije ni videla, ali da plaća kamatu na taj kredit.
SRS zato predlaže da Srbija uzme kredit od Ruske Federacije, "jer on neće biti uslovljavan zamrzavanjem plata i statusom Kosova i Metohije, smanjenjem davanja za obrazovanje i prodajom 'Telekoma', koja je više nego izvesna".
Mirović je kazao da Srbija još plaća i dug "takozvanog Kosova", koji premašuje 100 miliona dolara godišnje, "iako glavna članica MMF-a, koja ima odlučujuću kvotu akcija - SAD, priznaje takvu nakardnu tvorevinu - Kosovo".
On je predložio i povlačenje odluke o jednostranoj primeni prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU i ukidanje Ministarstva ekonomije "jer postoji Ministarstvo finansija" pa da se tako dobijena sredstva usmere na smanjivanje defiicita i socijalna davanja.
Koštunica kritikuje sporazum sa MMF
Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da će novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti novi i težak udarac za srpsku privredu i za elementarni standard građana.
U izjavi dostavljenoj medijima on je rekao da je taj aranžman dokaz da je Vlada Srbije umesto vođenja realne ekonomske politike najgrublje obmanjivala građane i da je "zemlju dovela do ivice potpunog kolapsa".
Srpske vlasti i MMF su postigli sporazum o kreditnom stend baj aranzmanu u iznosu od oko tri milijarde evra koji će trajati do aprila 2011. godine.
"Kada se uporede predizborna obećanja i program koji je izložio premijer Mirko Cvetković sa novim aranžmanom koji je sklopljen sa MMF, jasno se vidi da će svi građani Srbije skupo platiti lažna obećanja i prevare ove nesposobne Vlade", rekao je predsednik opozicione DSS.
Povodom najave uvođenja solidarnog poreza, Koštunica je ocenio da je to "nova prevara Vlade" i da će taj porez "biti nepodnošljiv namet građanima Srbije".
"To nije solidarnost u ovoj velikoj krizi kako Vlada pokušava ponovo da obmane građane, već je to oduzimanje para od osiromašenog naroda", istakao je predsednik DSS Vojislav Koštunica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.