Izvor: B92, 20.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra sednica SB o Kosovu

Njujork, Beograd, Priština -- Generalni sekretar UN predstaviće sutra Savetu bezbednosti svoj redovni, tromesečni izveštaj o stanju na Kosovu. Predsednik Srbije Boris Tadić se zalaže za nove inicijative.

Prema nezvaničnim informacijama, u izveštaju se navodi da će UNMIK nastaviti da deluje u saglasnosti sa Rezolucijom 1244, ali i "na praktičan i realan način u skladu sa razvojem situacije". U prethodnom izveštaju, Ban Ki Mun je ocenio da je bezbednosna situacija na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu, posle proglašenja nezavisnosti, stabilna, ali krhka.

On je tada takođe rekao da će UNMIK nastaviti da ispunjava zadatke u skladu sa Rezolucijom 1244, ukoliko Savet bezbednosti u međuvremenu ne odluči drugačije.

Tadić: Potrebne su nove inicijative

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ide s porukom da Srbiji niko ne može da ospori pravo da brani svoje legitimne ciljeve, zasnovane na međunarodnom pravu - očuvanje suvereniteta i spoljnopolitičke integracije, koje vode ka članstvu u Evropskoj uniji.

Tadić je objasnio da se Srbija, poštujući upravu UN na Kosovu, ne odriče svog integriteta u suvereniteta u pokrajini, kao što se ne odriče ni ulaska u EU, i zato mora da brani ta dva strateška i legitimna državna cilja, koja su "apsolutno neodvojiva jedan od drugog".

On je istakao da bi, kroz aktivnosti u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN, kao i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama, Srbija trebalo da brani svoje interese, kada su Kosovo i očuvanje teritorijalnog integriteta u suvereniteta u pitanju.

"Da bismo branili naše interese, ni moramo da učestvujemo u tim međunarodnim institucijama, nikako da se povlačimo, da se zatvaramo u sebe. Naprotiv, treba da suvereno nastupamo, jer imamo veoma snažne, vrlo kredibilne argumente", ocenio je Tadić.

Kako je kazao, prvi prolazni cilj na tom putu je sednica Generalne skupštine UN u septembru, i Srbija mora da učini da većina država sveta ne prizna nezavisnost Kosova.

S druge strane, dodao je predsednik Srbije, u Savetu bezbednosti Srbija bi trebalo da pokrene nove inicijative za nastavak pregovora o statusu Kosova.

"Moramo na državnom nivou da se dogovorimo kako ćemo nastupati na Generalnoj skupštini, pre svega da bi sprečili da većina zemalja tada prizna nelegalnu nezavisnost Kosova", objasnio je Tadić.

Kritika Tribunala

Tadić planira da ukaže Savetu bezbednosti da Haški tribunal, koji su osnovale Ujedinjene nacije, ne radi uvek svoj posao.

"Podsetiću da slučaj Haradinaj uznemirava javnost Srbije, da su građani Srbije izuzetno nezadovoljni zbog toga i da Srbiji u ovim teškim političim okolnostima ne treba da bude novi izazov i suočavanje vezano za saradnju sa Haškim tribuanlom, jer Tribunal oslobađa ljude za koje postoji dovoljno dokaza da su počinili zločine".

On je rekao da je ubeđen da incijative za nastavak pregovora nisu ugašene i da u vremenu koje dolazi Srbija može ponovo da osnaži taj svoj argument.

Prema mišljenju Tadića, do sledeće Generalne skupštine UN Srbija mora da se u svim međunarodnim institucijama i organizacijama bori za svoj interes i da među državama koje su priznale nelegalnu nezavisnost Kosova pronađe one "koje će biti pokolebane".

Teško je verovati da će neke od njih moći da opovrgnu ono što su učinile, ali treba, u svakom slučaju, nastojati da budu otvorenije za nastavak pregovora, kazao je Tadić.

Tadić je podsetio da Ahtisarijev plan, kojem se Srbija protivi, predviđa takozvanu nadgledanu nezavisnost, sa kojom neka zemlja ne može postati članica UN, a bez toga nema pune nezavisnosti.

"Tu jeste jedna manevarska šansa i prilika da mi neke zemlje pokolebamo, uverimo ih u potrebu nastavka pregovora, jer pregovori su jedini način da do kompromisnog rešenja konačno dođemo", kazao je Tadić.

"Važna sednica SB"

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje za B92 da ova sednica neće doneti ništa novo, već da će ponovo pokazati blokadu Saveta bezbednosti kada je u pitanju Kosovo.

"Očekujem da će posebno za Beograd biti značajna rasprava o oceni događaja 17. marta i nasilja koje je izvšeno nad policajcima UNMIK, da će većina članica SB osuditi to nasilje i možda pozvati Beograd na akciju i saradnju u hapšenju i kažnjavanju organizatora", rekao je Janjić.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić ističe da je ova sednica važna jer je reč o prvom izveštaju Misije UN pošto su privremene institucije u Prištini jednostrano proglasile nezavisnost.

"Ovaj put će princpijelan stav Srbije o statusu Kosova biti proširen i našim gledanjima na rad UNMIK, civilnog i vojnog prisustva u pokrajini posle proglašanja nazavinosti, a pažnju ćemo posevtiti i događajima od 17. marta", rekao je Janjić.

Riker obrazlaže predlog ustava

Svoj izveštaj Savetu bezbednosti će podneti i šef UNMIK-a Joakim Riker, a najveća pozitivna stavka u tom izveštaju će biti predlog novog Ustava Kosova.

Kosovski premijer Haši Tači otputovao je za Njujork gde će prisustvovati sednici Saveta bezbednosti.

U Prištini se, međutim, ne očekuje da ova sednica presudno utiče na dalji razvoj događaja na Kosovu.

Sutrašnja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu imaće na dnevnom redu redovnu tromesečnu analizu situacije, koja se praktikuje još od uspostavljanja Misije UN.

Prisustvo kosovskog premijera sednici, u Prištini se zvanično ocenjuje kao novo osnaženje, pa čak i praktična potvrda nezavisnosti Kosova.

UNMIK je potvrdio da će Tači govoriti na sednici Saveta bezbednosti, ali još nije jasno da li će njegovo učešće biti u okviru formule nezvaničnog okupljanja, kao što je to ranije bio slučaj.

U kratkom saopštenju iz Tačijevog kabineta, kaže se da je kosovski premijer otputovao za Njujork na poziv Saveta bezbednosti, i da će u izlaganju predstaviti aktuelne političke tokove, dostignuća demokratskih institucija, posvećenost kosovske vlade poštovanju i afirmaciji manjinskih zajednica, kao i prozapadnu perspektivu Kosova.

Za sada još nije poznata sadržina izveštaja koji će šef UNMIK-a Joakim Riker izneti na Savetu bezbednosti, što do sada nije bila praksa, ali se ovo objašnjava delikatnošću dve neizostavne teme koje on, naprosto, ne može zaobići u referisanju o najnovijem razvoju situacije na Kosovu.

Prva se tiče proglašenja nezavisnosti i biće interesantno videti kako će Riker opisati odnos Misije UN prema novim okolnostima, u kojima UNMIK deluje od 17. februara.

Druga važna tema oko koje se u Prištini očekuje da budu ukrštena koplja na sednici SB-a, tiče se srpskih parlamentarnih i lokalnih izbora zakazanih za 11. maj, i odluke Vlade Srbije da oni budu organizovani i na Kosovu.

UNMIK je, u vezi sa ovim, zauzeo veoma čvrst stav, a to je da parlamentarni izbori mogu biti održani, ali da nema mesta za lokalne izbore.

U izjavama za medije na Kosovu, UNMIK-ovi predstavnici za štampu rekli su da će Riker Savetu bezbednosti predočiti izazove pred kojima se Kosovo nalazi u narednom periodu, što, čak, može značiti da srpski izbori na Kosovu mogu postati prvorazredno pitanje sutrašnje sednice SB-a.

Samardžić: Veliki problem za UN

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da je misija EU za Kosovo "nelegalna" i da ne postoji pravni osnov da ta misija zameni UNMIK.

"Ne postoji pravni osnov da dođe do zamene UNMIK-a bilo kime i čime, a EU misija je nelegalna. Zbog toga UN imaju veliki problem jer bi njihova misija propala i to bi bila veoma teška situacija, ne samo za tu misiju UN, već za ideju i praksu međunarodnih mirovnih misija širom sveta, što bi legitimitet UN dovelo u pitanje", rekao je Samardžić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je i da EU, pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mora da obrazloži svoje poteze prema Srbiji jer je "prihvatila ulogu glavnog posrednika u stvaranju nezavisnosti Kosova".

"Tu postoji više pitanja na koje EU mora dati odgovor Srbiji, bez obzira što je jači partner u ugovornim odnosima, ili da Srbija postavi pitanje oko nekih otvorenih stvari - kao prvo kako misli sa Srbijom da razvija odnose kad joj oduzima deo teritorije", rekao je Samardžić.

„Ceo posao koji se vodi i koji se nagoveštava, zapravo je nelegalan. Tu Ujedinjene nacije imaju veliki problem. Ako bi se to dogodilo, onda bi njihova misija propala. To bi bila vrlo teška situacija, ne za ovu misiju Ujedinjenih nacija, nego, uopšte, za pojam, za koncept mirovnih misija UN širom sveta. Postavilo bi se pitanje legitimnosti samih Ujedinjenih nacija", upozorava Samardžić.

Prvi čovek UN-a Ban Ki Mun nije se u prethodnom izveštaju izjašnjavao o raspoređivanju misije Evropske unije na Kosovu, ali ni o ostalim osetljivim temama.

U međuvremenu se na Kosovu dogodio niz incidenata kao što su paljenje punktova na administrativnim prelazima Jarinje i Branjak, kao demonstracije u Kosovskoj Mitrovici u kojima je život izgubio jedan ukrajinski pripadnik međunarodne policije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Poručiću SB UN da Srbija ne odustaje od Kosova

Izvor: Blic, 19.Apr.2008, 19:37

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će u ponedeljak, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu, poručiti da Srbija neće odustati od borbe za očuvanje svog teritorijalnog integriteta, ali i da ostaje privržena opredeljenju za evropske integracije i otvaranje ka svetu.....„Nije...

Nastavak na Blic...

Savet bezbednosti sutra o Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2008

Savet bezbednosti UN razmotriće u ponedeljak tromesečni izvesstaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i &scaron;efa UNMIK-a Joahima Rikera o situaciji na Kosovu.Portparol misije UN na Kosovu Sven Lindholm rekao je da će Riker pred Savetom bezbednosti ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra izvještaj o Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Apr.2008, 10:37

Vijeće sigurnosti UN razmotra danas tromjesečni izvje&scaron;taj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i &scaron;efa UNMIK-a Joahima Rikera o situaciji na Kosovu.  U izve&scaron;taju koji je na dnevnom redu generalni sekretar UN Ban Ki Mun istakao ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.