Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra se ponovo otvara Arab-džamija

Novi Pazar, Sarajevo -- Arab-džamija u Novom Pazaru, biće sutra ponovo otvorena za vernike, najavio je za B92 sandžački muftija Muamer Zukorlić.

Džamija je zatvorena posle incidenta u petak, kada su u sukobu islamskih vernika sa pripadnicima radikalne grupe vehabija povređene tri osobe.

Posle sukoba u petak kada su, prema navodima Islamske zajednice, vehabije nasrnule na vernike i službenike kako bi nametnuli svoj način obavljenja obreda, zajednica u Novom Pazaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozvala je vernike da nastave da obavljaju molitvu u Arab-džamiji i pokažu odlučnost za očuvanje statusa koji ona zaslužuje.

Inače, u izveštaju, u kom je Međunarodna krizna krupa upozorila da vehabije postoje u Sandžaku, navodi da su njeni brojni sagovornici rekli da vehabiste finansiraju iz Sarajeva, navodno saudijske dobrotvorne ustanove koje rade u Beču.

Dva radikalna, nacionalitički nastrojena islamska duhovnika iz Sarajeva, koja često posećuju Sandžak, koriste svoje propovedi da zagovaraju mržnju protiv Srba i Jevreja i odvajanje od Srba, navodi se u izveštaju.

Orijentolozi u Bosni i Hercegovini kažu da su prvi vehabisti u tu zemlju stigli početkom ratova u regionu. "Ne bih se nikako složio sa mišljenjem da je Bosna nekakva oaza pojavi vehabijske doktrine. Što se Bosne tiče, vehabije su danas u Bosni jedna minorna grupa, koja naravno nema nikakav politički uticaj", kaže Rašid Hafizović s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

"Ali, ukoliko se s blagonaklonošću na nju bude gledalo i ovde u Bosni, ali i drugde i dublje na zapadu, onda bi se naravno moglo desiti da to preraste u pravu pogibelj", kaže on.

On smatra da je neophodno da svi odgovorni u Bosni, ali i u okolnim zemljama, odlučno osude vehabizam i istaknu da se u regionu vekovima praktikuje tradicionalani, umereni islam.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.