Sutra paraf na sporazum Srbija-EU

Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra paraf na sporazum Srbija-EU

Oli Ren (FoNet)

Brisel, Sarajevo -- Evropska unija i Srbija sutra će u Briselu parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruženju, kaže Oli Ren.

Komesar Evropske unije za proširenje danas je izjavio da mu je glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte prenela da je Srbija ostvarila značajan napredak u saradnji s Haškim tribunalom i da je to dovoljno za parafiranje tog sporazuma.

Oli Ren je izjavio da mu je Karla del Ponte prenela da postoji poboljšanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako u potrazi za beguncima, tako i u pristupu arhivama i dokumentima i da će Sporazum moći da bude parafiran, ali ne i potpisan.

"Ona mi je prenela da sada postoje i politička volja i akcija Vlade Srbije na hapšenju preostalih haških begunaca. Stoga, u ime i uz podršku kolega komesara, odlučio sam da sutra u Briselu sa Srbijom parafiramo Sporazum o stabilizaciji i pridruženju", kaže on.

"Naravno, to nije kraj puta. Saradnja s Haškim tribunalom sada ne može da stane. Ostalo je još dosta toga da se uradi kako bi se postigla puna saradnja s tim sudom, a to je osnovni uslov za potpisivanje Sporazuma", kaže Ren.

"Ovo je prekretnica za Srbiju. Posle nacionalizma u devedesetim, svanula je demokratska zora 2000. godine za Srbiju, a sada sviće evropska zora", objasnio je Ren.

Prema njegovim rečima, Srbija ima ogromne ekonomske, kulturne i političke kapacitete koji samo čekaju da budu oslobođeni, a taj posao je na srpskom narodu i političarima.

Evropski komesar je na konferenciji za novinare rekao da je za potpisivanje Sporazuma "nužno da Srbija bez odlaganja dostigne punu saradnju s Haškim tribunalom, koja mora voditi hapšenju i prebacivanju u Hag Ratka Mladića i ostalih odbeglih optuženika".

"Takođe bih želeo da podvučem da je politika uslovljanja delovala u proteklim godinama i tako su od dvadesetčetvorice odbeglih haških zatvorenika iz Srbije i Republike Srpske njih dvadesetorica sada u Hagu, a četvorica su još u bekstvu.

Ti rezultati su postignuti zahvaljujući naporima lokalnih vlasti, Haškog tribunala, kao i uslova koje je postavila Evropska unija", rekao je evropski komesar.

EK: Određeni napredak u približavanju EU

Evropska komisija ocenila je da je Vlada Srbije, od kada je došla na vlast, postigla određeni napredak u pokretanju procesa približavanja evropskim standardima.

"Od kada je formirana nova vlada, učinjen je određeni napredak u ponovnom pokretanju procesa približavanja evropskim standardima. Međutim, treba da se poboljša politika koordinacije", navodi se u izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

U izveštaju se navodi da u okviru ispunjenja međunarodnih obaveza Srbija još nije postigla potpunu saradnju s Haškim tribunalom.

"Uprkos ranijim pozitivnim dostignućima Vlade, Srbija još nije postigla potpunu saradnju s Haškim tribunalom. Četiri optuženika tog suda su još na slobodi", navodi se u izveštaju.

Evropska komisija je dodala da su neophodni dodatni napori u približavanju evropskim standardima u oblasti medija i informisanja.

"Pripreme u oblasti informacija i medija su u početnoj fazi i dodatni napori su potrebni da budu u skladu s evropskim standardima. Kapacitet organa zaduženih za to je još nedovoljan", navodi se.

"Posebnu zabrinutost izražavamo u oblasti elektronskih medija", navodi se u izveštaju Evropske komisije koji je danas predstavljen u Briselu.

Evropska komisija ocenila je i da su osnovi tržišne ekonomije u Srbiji održani od dolaska nove vlade, ali da postoje neslaganja različitih institucija.

"Konsenzus o osnovama tržišne ekonomije je zadržan, ali neslaganje između različitih institucija raste kad je u pitanju stabilna fiskalna politika", navodi se u izveštaju Evropske komisije koji je danas predstavljen u Briselu.

Komisija je dodala da je "fiskalna politika 'relaksirana' u drugoj polovini 2006. godine i početkom 2007".

"Uprkos izvesnom napretku, preterani birokratski zahtevi i složeno zakonodavstvo i dalje ometaju tržište", dodaje Komisija, navodeći da je proces privatizacije državnih banaka "dobro napredovao i takmičarski duh između banaka je uspostavljen na dobroj osnovi".

"Bankarski sektor je izložen relativno malom broju riskantnih aktivnosti. Taj sektor je profitabilan i uopšteno je dobar", navodi se u delu izveštaja koji se odnosi na ekonomiju u Srbiji.

Đelić: Korak ka kandidaturi

Vlada Srbije ovlastila je danas potpredsednika vlade Božidara Đelića da u Briselu parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, potvrđeno je iz Kancelarije za saradnju s medijima.

Sednica Vlade Srbije na kojoj je Đeliću dato ovlašćenje za parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, održana je telefonskim putem.

Đelić je za B92 rekao da će sutrašnje parafiranje Sporazuma biti korak ka kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

"Parafiranje Sporazuma i potpisivanje Sporazuma o readmisiji, samo su prvi koraci do našeg cilja, a to je da do kraja sledeće godine postanemo zemlja-kandidat za ulazak u EU", kaže Đelić.

On je potvrdio za B92 da sutra putuje u Brisel kako bi parafirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić će sutra prisustvovati u Briselu parafiraranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Koštunica: Potpisati što pre

Najavu parafiranja Sporazuma pozdravili su predstavnik EU Havijer Solana, kao i ministri u Vladi Srbije Mlađan Dinkić, Predrag Bubalo i Dragan Đilas.

Oglasio se saopštenjem i predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, koji je ocenio da, nakon parafiranja, taj sporazum treba što pre i potpisati.

"Važno je da posle parafiranja što pre dođe i do potpisivanja Sporazuma, jer je to značajan signal za priliv novih investicija, za razvoj naše privrede, za otvarenje novih radnih mesta, što sve, naravno, vodi boljem standardu građana Srbije", navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

Koštunica je dodao da Vlada Srbije na "najbolji način pokazuje da može istovremeno da uspešno vodi evropske integracije", što je jedan od njenih programskih prioriteta, i da kroz pregovarački proces o budućem uređenju Kosova i Metohije "brani teritorijalnu celovitost i suverenitet zemlje".

Miščevićeva: Pripreme za potpisivanje

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević izjavila je da je sutrašnje parafiranje izuzetno značajno, jer time počinju da teku pripreme za potpisivanje Sporazuma.

"To je važan momenat od koga počinju da teku sve pripreme za potpisivanje Sporazuma, a to podrazumeva i pripreme za jedan mnogo komplikovaniji proces njegovog sprovođenja", rekla je Miščevićeva Tanjugu.

Ona je ukazala na važnost Sporazuma "i zbog toga što predstavlja prvi korak ka ostvarivanju našeg cilja, a to je članstvo u EU".

"Sporazum je jako dobar i za otvaranje srpskog tržišta, jer predstavlja i garanciju EU u smislu - reč je o državi koja je naš partner, dakle, može biti dobar partner i za strane investicije", rekla je ona.

Miščevićeva je istakla da Sporazum "pomaže da svoju ekonomiju, industriju, poljoprivredu... uskladimo sa standardima koji postoje u EU".

"Dug put od parafiranja do potpisa"

Izvestilac Evropskog parlamenta za napredak Srbije, slovenački poslanik Jelko Kacin je danas izjavio da Evropska komisija ima pravo kada konstatuje da je srpska vlada, posle poslednjih izbora, napravila očigledan napredak u brojnim područjima, zbog čega i nudi Srbiji finansijsku podršku, ali i dodaje:

"Istovremeno mora srpska vlada da više pažnje posveti unutrašnjim reformama, posebno borbi protiv organizovanom kriminalu i poštovanju vladavine prava. Posebno važno je i da Srbija mora da pokaže konkretne rezultate u saradnji sa haškim sudom. Žalim što u slučaju mnogih ključnih problema još uvek preovlađuje nacionalistička retorika. To ometa demokratski razvoj Srbije", rekao je Kacin.

Kacin je ponovio i da srpski lideri moraju više da se zauzmu pri raskrivanju ratnih zločina i nedavne srpske prošlosti, kao i da sa tim upoznaju i državljane.

"Od parafiranja do potpisa je još dug put, koji srpska strana može da obavi jako brzo, ako i kada se dokaže u konkretnim aktivnostima u punoj saradnji sa haškim sudom. Srbija je dovoljno velika da može da postigne i više, no što je sebi, susedima i Evropi pokazala do sada", zapisao je Kacin.

Ovom prilikom izvestilac, Jelko Kacin je ponovio i da je ubeđen da je potrebno napraviti nove korake za potpuno ukidanje viza, kako za Srbiju, tako za države u njenom susedstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.