Sutra o izmenama Zakona o visokom obrazovanju

Izvor: S media, 07.Jun.2010, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra o izmenama Zakona o visokom obrazovanju

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas rad, a vanrednu sednicu nastaviće u sredu načelnom raspravom o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Predsednica parlamenta Slavica Djukić-Dejanović obavestila je o toj promeni narodne poslanike.

Parlamentarci su danas završili načelnu raspravu o predloženom zakonu o elektronskim komunikacijama, tokom koje su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražili da se Vojvodini vrate >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nadležnosti da preko svojih organa predlaže i učestvuje u stvaranju plana i razvoja telekomunikacija, kao i da predloži članove Upravnog odbora Agencije za telekomunikacije.

LSV traži i da se deo razlike izmedju prihoda i rashoda koji su bili namenjeni unapredjenju telekomunikacionog društva u Srbiji uplaćuje u budžet Vojvodine, srazmerno delu kojim je Vojvodina doprinosila stvaranju te razlika.

Poslanica te stranke Aleksandra Jerkov rekla je da će se LSV "odnositi prema zakonu onako kako se Vlada Srbije bude odnosila prema njenim amandmanima".

Ministarka telekomunikacija i informacionog društva Jasna Matić kazala je da očekuje da sa LSV bude usaglašen najbolji način za učešće Vojvodine u oblasti elektronskih komunikacija i uredjivanju ove oblasti, a u skladu sa novom politikom regionalizacije Srbije.

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je, odgovarajući na primedbe LSV, da postoje državni resursi koji zahtevaju odredjeni stepen centralizacije i da je to "priroda stvari".

Ona je dodala da postoji prostor gde je moguće izvršiti decentralizaciju nadležnosti i da je to prihvatljivo ukoliko su amandmani LSV prihvatljivi sa stanovišta očuvanja interesa celine.

"Mi se zalažemo da dostignuti nivo prava pokrajine ili lokalnih samouprava ne treba novim zakonskim projektima narušavati i sledićemo taj princip", rekla je Kolundžija.

Socijalisti su istakli da će donosenje predloženog zakona o elektronskim komunikacijama omogućiti dalje unapredjenje tog sektora, kroz dodatnu liberalizaciju i uvodjenje konkurencije koja će omogućiti veći kvalitet usluga za krajnje korisnike.

Glavna prednost zakona, prema njihovim rečima, jeste u smanjenju barijera za ulazak novim operatorima, analiza tržišta kojom se omogućava sprečavanje monopolskog ponašanja operatora, kao i zaštita korisnika kojom se omogućava da krajnji i korisnik usluga elektronskih komunikacija bude upoznat sa svojim pravima i obavezama.

Socijalisti su, istovremeno, izrazili bojazan da će odredjene odredbe predloženog zakona uticati na rad nezavisnog regulatornog tela i najavili podnošenje amandmana kojim će definisati šta je agencija, šta je javna agencija, a šta je nezavisno regulatorno telo.

Radikali su ocenili da Vlada Srbije žuri sa donošenjem tog predloga zakona kako bi "pripremila podlogu" za privatizaciju "Telekoma Srbije".

I naprednjaci su postavili pitanje koliko će Agencija za elektronske komunikacije, koja će zameniti RATEL, biti samostalno regulatorno telo države, navodeći da "vlast daje velika prava telu koje nije jasno definisano, koje za sebe, a u ime države, stalno naplaćuje neke prihode".

Predsednica parlamenta Slavica Djukić-Dejanović sazvala je drugu vanrednu sednicu na zahtev Vlade Srbije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.