Izbor nove vlade u četvrtak u parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2012, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor nove vlade u četvrtak u parlamentu

BEOGRAD -

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zakazao je za četvrtak, 26. jul, posebnu sednicu na kojoj će biti izabrana vlada Srbije.

Na dnevnom redu sednice je izbor vlade, a zatim i polaganje zakletve premijera i članova vlade.

Posebna sednica biće održana u Domu Narodne skupštine u 15 sati.

Na čelu odbora za bezbednost Jadranka Joksimović

Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti danas je konstituisan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a za predsednicu je izabrana Jadranka Joksimović iz Srpske napredne stranke (SNS) uz protivljenje opozicione Demokratske stranke (DS) i Liberalno demokratske partije (LDP).

Član Odbora iz DS-a Dragan Šutanovac rekao je da je "politički nekorektno i sa stanovišta parlamentarne prakse neprimereno da važan odbor za kontrolu službi bezbednosti vodi neko iz vladajuće koalicije".

"Nije poštovan princip koji zastupa Demokratska stranka i ne mogu da prihvatim da je na današnjem kolegijumu bilo šta dogovoreno, jer je izvršeno parlamentarno nasilje", rekao je Šutanovac.

Šutanovac, odlazeći ministar odbrane, rekao je da je očekivao da skupštinski odbor za odbranu i bezbednost vodi neko ko ima iskustva.

"Izmenama zakona o uređenju službi bezbednosti sva moć u oblasti odbrane i bezbednosnog sektora biće koncentrisana u jednim rukama i to nije viđeno u prošlosti", rekao je Šutanovac.

Član Odbora iz LDP-a Nenad Milić rekao je da se boji da se u novom sazivu Skupštine ništa neće promeniti, ukazujući da odbor za odbranu i bezbednost ni u prošlom sazivu nije koristio svoja ovlašćenja.

Novoizabrana predsednica Odbora Jadranka Joksimović je rekla da je spremna da vodi odbor i da je SNS izabrao nju radi osiguranja civilne kontrole službi bezbednosti.

Jadranka Joksimović je po profesiji politikolog za međunarodne odnose.

Bajatović na čelu Odbora za odbranu i unutrašnje poslove

Članovi skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove izabrali su danas za predsednika tog odbora Dušana Bajatovića iz SPS, uz protivljenje opozicionih DS i LSV što taj odbor vodi stranka vladajuće većine a ne opoziciona, kako je to bio slučaj do sada.

Poslanik DS Dragan Šutanovac ocenio je da je u pitanju “parlamentarno nasilje", budući da je prekršena praksa koja je uvedena 2004. godine da opozicija vodi taj odbor.

Šutanovac je kazao da je Bajatović "nesumnjivo kvalitetan” predlog za predsednika tog odbora, ali da DS ne može da ga podrži, jer bi praksa da opozicija vodi taj odbor trebalo da bude i dalje nastavljena.

Izboru Bajatovića protivila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine, čiji je poslanik Aleksandra Jerkov navela da je taj odbor jedan od četiri koja parlamentu u potpunosti omogućavaju nadzornu i kontrolnu ulogu nad radom vlade.

Bajatović je nakon izbora na tu funkciju kazao da neće dozvoliti da se taj odbor zloupotrebljava u stranačke svrhe, već da će se poštovati jasne procedure i da nikom neće biti zabranjeno da postavi nijedno pitanje.

Bajatovićev zamenik, koji će biti iz redova opozicionih stranaka, biće, kako je najavio, izabran naredne sedmice, nakon dodatnih konsultacija.

U Skupštini Srbije danas je konstituisano još četiri odbora.

Na čelu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović (SNS), dok je za njegovog zamenika izabran Srđan Miković (DS).

Predsednik Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu je Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije, a mesto zamenika pripada opoziciji ali još nije dogovoreno ko će to biti.

Na čelu Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja je Jorgovanka Tabaković (SNS), a njen zamenik je Nenad Konstantinović (DS).

Odbor za spoljnu politiku Skupštine Srbije konstituisan je izborom za njegovog predsednika Miloša Aligrudića iz Demokratske stranke Srbije (DSS).

Aligrudić je izabran jednoglasno, isto kao i njegov zamenik Gojko Radić iz Srpske napredne stranke (SNS).

Po izboru, Aligrudić je kazao da će nastojati da na ovoj dužnosti razmotri mogućnosti uštede sredstava.

On je istakao da će nastojati da smanji troškove spoljnopolitičkih aktivnosti Skupštine, ali i da će razmotriti kako da se maksimalno odgovori na spoljnopolitičke aktivnosti, uz što veću uštedu.

SNS predložila Dejana Đurđevića za predsednika RIK-a

Srpska napredna stranka predložila je danas za novog predsednika Republičke izborne komisije Dejana Đurđevića iz te stranke, a za njegovog zamenika Tamaru Stojčević iz Demokratske stranke.

U predlogu koji je potpisala zamenica šefa poslaničkog kluba SNS Jorgovanka Tabaković, navedeno je da je za sekretara RIK-a predložena je Jana Ljubičić, koja je sekretar republičkog parlamenta, a za njenog zamenika Veljko Odalović.

U novom skupštinskom sazivu biće 19 odbora. Odbori će imati po 17 članova, osim Odbora za kontrolu službi bezbednosti koji će imati devet članova.

Biće formiran i Odbor za prava deteta kao posebno stalno radno telo na čijem čelu će biti predsednik Skupštine Srbije.

Poslanici o zakonima o ministarstvima i vladi

Skupština Srbije započela je danas raspravu o predloženom zakonu o ministarstvima i predloženim izmenama zakona o vladi i o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.

O tim zakonskim aktima raspravlja se u objedinjenom načelnom pretresu, a usvajanje zakona o ministarstvima i izmena Zakona o vladi uslov je za početak procesa izbora nove vlade.

Buduća Vlada Srbije, prema Predlogu zakona o ministarstvima, imaće 17 ministarstava, a za obavljanje poslova od značaja za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, crkve i verske i zajednice i dijasporu biće osnovane posebne službe.

Predloženih 17 ministarstava su: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i privrede, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, Ministarstvo pravde i državne uprave.

Predlog zakona o ministarstvima obuhvata i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Predloženim izmenama Zakona o vladi odgovornost vlade se proširuje i na rad imalaca javnih ovlašćenja na nivou Republike, što je bitno, jer je, kako je objašnjeno, veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave zakonima prenet javnim agencijama i drugim imaocima javih ovlašćenja.

Takođe, tim izmenama je predloženo i rešenje prema kojem će vlada imati pravo, ali i obavezu, da poništi, ukine ili stavi van snage propis i opšti akt imaoca javnog ovlašćenja na nivou Republike, koje važećim zakonom nije propisano.

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti predviđeno je da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef kabineta.

Opozicija: Neprihvatljiva je koncentracija moći

Poslanici opozicije kritikovali su rešenje koje predviđa da predsednik Srbije predloži sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.

Objasnili su da će to dovesti do koncentracije moći, isto kao i mogućnost da ministar smenjuje državne službenike.

U objedinjenoj raspravi o Predlogu zakona o ministarstvima, izmenama Zakona o Vladi i izmenama Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, poslanici opozicije su ocenili da je neprihvatljiva koncentracija moći u rukama jednog čoveka. Ukazali su da se tako ne može obezbediti bolja kontrola službi bezbednosti.

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je da je izmena Zakona o službama bezbednosti protivustavna jer proširuje ovlašćenja predsednika Republike koji, kako je predloženo, imenuje sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.

LDP: U zakonu fali samo ime Aleksandra Vučića

Poslanik LDP Bojan Đurić je zatražio da se uvede izričita zabrana da sekretar Saveta bude član neke stranke, kao i izričita zabrana sukoba nadležnosti.

"A vi samo što niste napisali ime gospodina (lidera Srpske napredne stranke) Aleksandra Vučića u zakon i njegovu biografiju", kazao je Đurić.

Povodom predloženog zakona o ministarstvima, opozicija je ocenila da postoje mnoge nelogičnosti u spajanju resora u budućoj vladi, da su pojedini resori "veštački" spojeni, i da su pojedina ministarstva glomazna.

Poslanici opozicione Demokratske stranke (DS) ocenili su da Skupština neće imati nikakvu kontrolu nad vladom i ministrima, a da je "fascinacija" predstavnika buduće vlade tajnim službama "smešna".

Šef poslaničke grupe DS Dragoljub Mićunović rekao je da Skupština neće moći da kontroliše rad ministara, jer su predstavnici vlasti na čelu najznačajnijih odbora koji treba da kontrolišu njihov rad.

Savez vojvođanskih Mađara je ocenio da je naveća šteta što nije predviđeno postojanje posebnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava, što je zamerila i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je neprihvatljivo to što se pitanjem Kosova više neće baviti ministarstvo, već kancelarija za Kosovo i Metohiju.

LSV: Neverovatan spektar nadležnosti Mlađana Dinkića

Zamenica šefa poslaničke grupe LSV Aleksandra Jerkov rekla je da se nastavlja praksa da ministarstva koja vodi lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić imaju neverovatan spektar nadležnosti i ocenila da bi ministarstvo finansija trebalo da bude posebno ministarstvo.

"Smatramo da ministarstvo finansija treba da bude posebno ministarstvo i da ministar finansija ipak ne bi trebalo da se bavi, na primer, pružanjem usluga na skijalištima", rekla je Jerkov.

Poslanik LDP Bojan Đurić rekao je da se u Predlogu zakona o ministarstvima vladi daju nadležnosti da protivzakonito smenjuje državne službenike, a njegove navode da će doći do "seče"

dosadašnjih državnih službenika odbacila je zamenica šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković.

"Vi pre početka mandata stvarate atmosferu da ćete smeniti guvernere, pa šta onda da misle drugi službenici, kakva ih sudbina čeka kad guverner može da oseća strah da ćete da ga smeniti", rekao je Đurić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbor nove Vlade Srbije u četvrtak!

Izvor: Kurir, 25.Jul.2012

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zakazao je za četvrtak, 26. jul, posebnu sednicu na kojoj će biti izabrana vlada Srbije. Na dnevnom redu sednice je izbor vlade, a zatim i polaganje zakletve premijera i članova vlade. Posebna sednica biće održana u Domu Narodne skupštine...

Nastavak na Kurir...

Izbor Vlade i polaganje zakletve 26. jula

Izvor: Blic, 25.Jul.2012

Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade jedina je tačka dnevnog reda sednice Skupštine Srbije, koja je sazvana za četvrtak, 26. jul...Kako je večeras saopšteno iz Skupštine Srbije, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović sazvao je Drugu posebnu sednicu za 26. jul, sa početkom...

Nastavak na Blic...

Poslanici o RIK-u, sutra izbor vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2012

BEOGRAD -..Skupština Srbije je završila današnji rad time što je izabrala članove Repubiličke izborne komisije (RIK) i imenovala Mladena Mladenovića i Radoslava Vujovića za zamenike sekretara Skupštine...Predsednik RIK biće Dejan Đurđević iz Srpske napredne stranke, a njegova zamenica biće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Skupština Srbije: Izabrani članovi RIK (VIDEO)

Izvor: S media, 25.Jul.2012

Skupština Srbije je završila današnji rad time što je izabrala članove Repubiličke izborne komisije (RIK) i imenovala Mladena Mladenovića i Radoslava Vujovića za zamenike sekretara Skupštine...Predsednik RIK biće Dejan Djurdjević iz Srpske napredne stranke, a njegova zamenica biće Tamara...

Nastavak na S media...

U četvrtak se bira Vlada Srbije

Izvor: B92, 25.Jul.2012

Beograd -- Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zakazao je za četvrtak, 26. jul, posebnu sednicu na kojoj će biti izabrana Vlada Srbije...Na dnevnom redu sednice je izbor vlade, a zatim i polaganje zakletve premijera i članova vlade...Nova Vlada Srbije koju će predvoditi premijer Ivica...

Nastavak na B92...

Srbija sutra dobija novu vladu

Izvor: SandzakPress.net, 25.Jul.2012

Srbija – Sutra će u nastavku zasjedanju Skupštine Srbije biti izabrana nova vlada te zemlje, javio je dopisnik agencije Anadolija. Novoizabrani predsjednik srbijanske Skupštine Nebojša Stefanović zakazao je za sutra sjednicu s jednom tačkom dnevnog reda – polaganje zakletve predsjednika vlade...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.