Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Vojska Srbije neće ući na Kosovo

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da vojska nikako neće ući u sukob sa Kforom ako bi Albanci krenuli u napad u severnom delu Kosovske Mitrovice: "U sklopu svih scenarija, jedini koji nije logičan i koji nije primenjiv jeste ulazak Vojske na Kosovo i sukob sa Kforom. Sukob sa Kforom bio bi ponovo sukob sa međunarodnom zajednicom"



On je dodao da na Kosovu latentno postoji opasnost od nasilja i sukoba, ali da je dobio čvrsta uverenja najviših predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kfora i NATO-a da će medjunarodne snage sprečiti svaki sukob.

"Svi relevantni činioci, koji imaju vojnike u okviru medjunarodnih snaga na Kosovu, od ministara do generala koji vode NATO i Kfor, dali su mi čvrsta uverenja da neće biti iznenađeni, već da će delovati i sprečiti svaki sukob", rekao je Šutanovac u intervjuu "Novostima".

Šutanovac je kazao da se na Kosovu i Metohiji nalazi "16.500 dobro obučenih pripadnika Kfora, koji treba da čine tampon-zonu između Srba i Albanaca", i da je to "sasvim dovoljno da spreči svaki vid nasilja".

"Ako se Kfor bude angažovao na način i u meri u kojoj može, neće biti potrebe da bilo ko drugi reaguje", rekao je srpski ministar odbrane.

On je kazao da ne očekuje da će bilo kakvo rešenje za status Kosova biti doneto do proleća, i naglasio da je ubeđen da kosovski problem ne može da se reši ratom.

"Velike sile to mogu da reše u jednom danu, ali je sporna implementacija tog rešenja. Ni u EU ni u Alijansi ne postoji dogovor za rešenje koje bi bilo fer. Pojedine države su jasno stavile do znanja da neće prihvatiti bilo kakvu nezavisnost Kosova. Jedna zemlja je čak poručila da neće priznati nezavisnost i u slučaju da Srbija to prihvati", zaključio je Šutanovac.

Međunarodne trupe u preševskoj dolini - politički marketing

Ministar odbrane je ocenio da su apsolutno bespredmetni zahtevi Albanaca sa juga Srbije za međunarodnim vojnim prisustvom u Bujanovcu i Preševu, ocenivši takve izjave kao "politički marketing".

"Apsolutno se s tim ne slažem. Takve izjave više predstavljaju politički marketing nego stvarni zahtev za bilo čijim prisustvom", rekao je Šutanovac na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim kolegom Teodorom Maleškanuom.

Šutanovac je naglasio da su pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrasnjih poslova sasvim dovoljni da održe mir na prostoru juga centralne Srbije i da predstavljaju garant mira i bezbednosti na tom području. On je ponovio da Vojska Srbije i MUP neće oklevati da spreče bilo kakve pokušaje izazivanja destabilizacije na području opština Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Pojedini predstavnici političkih partija Albanaca s juga Srbije nedavno su zatražili međunarodnog vojno prisustvo na području opština Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Koštunica: Važno je što nije donesena odluka o priznanju nezavisnosti

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je izuzetno važno da EU juče nije donela odluku kojom se priznaje jednostrana nezavisnost Kosova, jer bi takva odluka značila najgrublje kršenje međunarodnog prava i Povelje UN.

"Više zemalja EU je ostalo privrženo poštovanju važeće Rezolucije 1244, koja izričito obavezuje sve države da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi za medije.

"Da je EU donela odluku o priznavanju jednostrane nezavisnosti Kosova i Metohije to bi predstavljalo ozbiljan problem u odnosima Srbije sa EU. Zato je važno što je danas EU ostala dosledna svojim osnivačkim aktima i nije prekršila osnovni princip međunarodnog prava o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih međunarodno priznatih država", naglasio je Koštunica.

Predsednik Vlade Srbije zaključio je da sada postoji još više razloga da se nastave pregovori kako bi se sporazumnim putem pronašlo kompromisno rešenje, koje bi bilo u skladu sa Poveljom UN i Ustavom Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.