Izvor: Politika, 20.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Neprihvatljivo za Srbiju

Ministar odbrane se usprotivio formiranju kosovskih bezbednosnih snaga posle otvaranja puta Kuršumlijska Banja–Raševac

Kuršumlijska Banja – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče da je formiranje takozvanih kosovskih bezbedonosnih snaga ,,apsolutno neprihvatljivo za Srbiju” i izrazio očekivanje da će oni koji su doneli odluku o tome shvatiti da su pogrešili, javio je Tanjug.

,,Sa formiranjem takozvanih kosovskih snaga bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbija se ne slaže i nema uopšte razumevanja za tako nešto”, rekao je Šutanovac novinarima u selu Raševac, pošto je svečano pustio u rad 12 kilometara dug put Kuršumlijska Banja–Raševac, koji su rekonstruisali pripadnici Vojske Srbije za rekordnih 13 dana.

,,U trenutku kada je Kosovo crna tačka na mapi Evrope po stopi kriminala, potpuno je neprihvatljivo formiranje bezbednosnih snaga Kosova. Srbija se tome odlučno protivi i smatramo da bi trebalo da se formiraju efikasne policijske snage koje bi sprečile bujanje kriminala”, rekao je Šutanovac, prenosi Fonet.

Šutanovac ne očekuje da će se brzo odlučivati o inicijativi Srbije za promenu Kumanovskog sporazuma jer, kako je istakao, treba još raditi na tehničkim detaljima.

,,Mislim da je najvažnije da postoji politička volja da se promene pojedine odredbe Kumanovskog sporazuma, jer je neprihvatljivo da postoji Kopnena zona bezbednosti, a još manje vazdušna zona bezbednosti u trenutku kada je Srbija partner u sporazumu Partnerstvo za mir sa NATO”, rekao je Šutanovac.

Put Kuršumlijska Banja–Raševac rekonstruisali su pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona 3. brigade kopnene vojske, a vrednost radova iznosila je oko 2,5 miliona dinara. Sredstva je obezbedilo Ministarstvo za infrastrukturu, a u okviru civilno-vojno saradnje pripadnika Vojske Srbije i opštine Kuršumlija.

U Raševcu, na samo 320 metara od administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, živi 12 domaćinstava, a rekonstrukcija puta, kako su istakli predstavnici lokalne vlasti, doprineće i zaustavljanju migracije sa ovog područja.

Sl. K.

[objavljeno: 21/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.