Izvor: B92, 14.Maj.2009, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Dobar signal iz Turske

Beograd -- Dragan Šutanovac izjavio je da je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije jedan od najvećih problema koji utiče na odnose između Turske i Srbije.

"S druge strane, Turska nije podnela podnesak Međunarodnom sudu pravde, čime je pokazala dobru nameru da dalje ne ugrožava interese Srbije, odnosno da ne utiče na rad suda", rekao je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, posle sastanka sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom i ocenio da se radi "o dobrom signalu" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz te zemlje.

On je ocenio da je pitanje Kosova problem koji dve zemlje trenutno ne mogu da reše, ali da to ne znači da zvaničnici ne treba da rešavaju druge probleme na dobrobit građana dveju zemalja.

Nakon razgovora sa načelnikom Generalštaba turske vojske Ilkerom Bašbugom, Šutanovac je ocenio da postoji obostrano razumevanje za povezivanje dveju država u oblasti odbrane i kao moguće zajedničke projekte pomenuo konverziju aerodroma Lađevci.

"To bi bilo više nego dobro, jer veliki broj građana Srbije, poreklom iz Sandžaka, putuje svakodnevno iz Prištine u Istanbul i Ankaru", rekao je Šutanovac i dodao da postoji snažno interesovanje za saradnju u oblasti odbrambene industrije.

Ministar je rekao da postoji interesovanje Turske za projekte i proizvode razvijane u Vojno-tehničkom institutu u Beogradu, poput tenkovskih motora, aviona za obuku ili baruta koji se proizvodi u Lučanima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.