Izvor: B92, 03.Sep.2009, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za ubistvo albanskih civila

Bijelo Polje -- Saslušanjem bivšeg oficira Vojske Jugoslavije Milana Vujovića, u Višem sudu u Bijelom Polju nastavljeno je suđenje za zločin u Kaluđerskom Lazu 1999. godine.

Bivši oficir i tužilac pri komandi Podgoričkog korpusa VJ je na suđenju izjavio da je dokumentacija o ovom slučaju nakon bombardovanja 1999. godine predata civilnim pravosudnim organima i da je "tamo treba i tražiti". Po rečima Vujovića, vojno tužilaštvo o događaju u Kaluđerskom Lazu nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donosilo nikakvu odluku.

Pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Vojske Jugoslavije terete se za ratni zločin i ubistvo 21 albanskog civila koji su tokom sukoba 1999. godine bežali sa Kosova u Crnu Goru.

Danas je svedočio i meštanin Kaluđerskog Laza Tahir Ljajić, čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini mesta zločina.

Ljajić je govorio o stradanju Afrima Duraja i o ponašnju vojske prema civilima, meštanima Kaluđerskog Laza.

Duraj je, kako navodi svedok, ubijen u jednoj od kuća koja se nalazi u blizini Ljajićeve.

Vojska se, prema svedočenja Ljajića, ponašala "veoma nekorektno".

"Pretukli su mog brata i podmetnuli mu pištolj u kola prilikom pretresa, a jedan od metaka vojničkog šenlučenja završio je i u našoj kući", kazao je Ljajić.

On je rekao da ga je nakon toga posetio oficir iz Berana Milić Ojdanić i ubeđivao ga da "nema razloga za brigu".

"Sta je to jedan metak", preneo je Ljajić reči tog oficira nekadašnje VJ.

Optužnica protiv osam pripadnika aktivnog i rezervnog sastava nekadanšnje Vojske Jugoslavije podignuta je u julu prošle godine.

Optuženi, njih sedam uz Berana, u pritvoru su 13 meseci dok se njihovom komandantu Predragu Strugaru sudi u odsustvu.

Suđenje se nastavlja sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.