Sudije i tužioci imaju pravo žalbe

Izvor: B92, Tanjug, Fonet, 25.Mar.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije i tužioci imaju pravo žalbe

Bosa Nenadić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Neizabrane sudije i zamenici javnih tužioca imaju pravo žalbe Ustavnom sudu protiv odluke o prestanku njihove dužnosti, kaže predsednica Ustavnog suda.

Ustavni sud Srbije na današnjoj sednici zauzeo je pravni stav da neizabrane sudije i zamenici javnih tužilaca imaju pravo na žalbu Ustavnom sudu protiv odluke Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca o prestanku njihove dužnosti, izjavila je Fonetu predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić.

Prema stavu Suda, rekla je Nenadićeva, iz Ustava i zakona proizlazi da neizabranim sudijama i zamenicima javnih tužilaca dužnost prestaje danom stupanja na dužnost novoizabranih sudija i zamenika javnih tužilaca, na osnovu pojedinačne obrazložene odluke Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca.

Ta odluka, napomenula je Nenadićeva, mora da sadrži i individualizovane razloge zbog kojih određeno lice nije izabrano, zasnovane na propisanim uslovima, kriterijumima i merilima za izbor.

Nenadićeva je navela da donošenje pojedinačne obrazložene odluke o prestanku dužnosti sudija ili zamenika javnih tužilaca predstavlja nužnu pretpostavku za delotvorno korišćenje Ustavom utvrđenog prava na žalbu, kao i pretpostavku za odlučivanje Ustavnog suda o tome da li su žalbe osnovane ili ne.

Nenadićeva je rekla da je Sud zaključio da se žalbe neizabranih sudija dostave Visokom savetu sudstva, a ustavne žalbe neizabranih zamenika javnih tužilaca Državnom veću tužilaca, uz zauzete pravne stavove Ustavnog suda, kako bi po njima postupili u roku koji bude odredio Sud.

Boljevićeva: Produžava se neizvesnost

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da se iz stava Ustavnog suda Srbije povodom žalbi neizabranih sudija i tužilaca mogu izvući dvoznačni zaključci i da se njima produžava neizvesnost u pravosuđu.

"S jedne strane, stav Ustavnog suda je potvrdio da je Visoki savet sudstva trebalo da neizabranim sudijama dostavi pojedinačna, individualizovana obrazloženja i da je ovaj postupak za sudije bio postupak razrešenja, suprotno stavu koji je zastupao Savet", izjavila je Boljević.

S druge strane, začuđujuće što Ustavni sud vraća Vrhovnom savetu sudstva odluku da je dostavi pojedinačna obrazloženja sudijama koje nisu izabrane, umesto da odluke o neizboru poništi ili da odbaci žalbe sudija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neizabrane sudije i zamenici tužilaca imaju pravo na žalbu

Izvor: Blic, 25.Mar.2010

Ustavni sud Srbije zauzeo je danas stav da sudije i zamenici javnih tužilaca koji nisu ponovo izabrani na opštem izboru imaju pravo na žalbu Ustavnom sudu. Sud je ocenio da pojedinačne obrazložene odluke Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca, pored ostalog, moraju da sadrže...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.