Studenti najavili nove proteste

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti najavili nove proteste

Studenti nekoliko beogradskih fakulteta, nezadovoljni što Ministarstvo prosvete nije odgovorilo na njihove zahteve, ali i izjavom ministra Žarka Obradovića da Ministarstvo nema para da svakom studentu plati školarinu, organizovali su danas u centru Beograda performans, najavljujući protestnu šetnju sledeće sedmice.

Više od 100 studenata nekoliko beogradskih fakulteta danas je na Trgu Republike simboličnim prikupljanjem novca za Ministarstvo prosvete izrazilo nezadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izjavama nadležnih da nema novca za besplatno studiranje onih koji imaju 48 i više bodova.

Studenti su ubacivali pare u kutiju na kojoj je pisalo "prilog za ministarstvo" i naveli da je to njihov doprinos za "nove automobile ministara i njihove funkcionere".

Ministarstvo nema para za zahteve studenata

"Vraćamo se na Vladu, jer su pregovori sa Ministarstvom propali. Ministar je izjavio da nema sredstava da omogući besplatno studiranje svima koji imaju 48 i više bodova, pa ćemo se u utorak obratiti Vladi", rekao je student i prodekan Geografskog fakulteta Dejan Petrović.

Okupljeni studenti demantovali su izjavu ministra prosvete Žarka Obradovića koji je naveo da "Ministarstvo nema para da svim studentima omogući besplatno studiranje", navodeći da je njihov zahtev da se to omogući samo onima koji imaju 48 i više bodova.

Izabrali Srbiju, ostali bez školarine

Rok za odgovor na naše zahteve istekao je juče, ali iz Ministarstva prosvete niko nas nije kontaktirao, rekao je Tanjugu student prorektor Univerziteta umetnosti Nikola Radeka, ističući da je "izgleda namera Ministarstva da sa studentima komunicira isključivo putem medija".

Studenti su 16. novembra razgovarali sa predstavnicima Ministarstva prosvete, a za to vreme organizovana je protestna šetnja i nakratko blokirani i beogradske mostovi, ali nije postignut dogovor o zahtevu da svim akademcima sa 48 do 60 bodova bude plaćena školarina.

Sutra nastavak protesta

"Svesno smo formulisali naš zahtev i tražili da teret plaćanja školarina ne bude isključivo na vladi, ni fakultetima", rekao je Radeka, navodeći da Ministarstvo ni na jedan sastanak nije pozvalo dekane, sto su, inače, akademci tražili.

U delegaciji studenata na razgovoru u Ministarstvu prosvete, osim Radeke, bio je i student prodekan Geografskog fakulteta Dejan Petrović i još trojica studenata sa Fakulteta političkih nauka, Visoke elektrotehničke škole i Visoke poslovne škole.

Međunarodni dan studenata

Komentarišući sastav pregovaračkog tima studenata, ministar Obradović je rekao Tanjugu da Ministarstvo hoće da razgovara sa svima, upitavši gde su legitimni studentski predstavnici.

"Hoćemo da razgovaramo sa svima, ali zašto nema više legitimnih predstavnika studenata", upitao je Obradović.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.