Struktura kandidata: Zeleni uz zelene

Izvor: Večernje novosti, 20.Apr.2016, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struktura kandidata: Zeleni uz "zelene"

U izbornoj trci učestvuje 35 stranaka, najviše kandidata u tridesetim godinama. Od 3.270 takmičara, 1.249 predstavnica lepšeg pola BITKU za mesta u parlamentu na izborima 24. aprila vodiće 35 partija raspoređenih na 20 lista. Među 3.270 kandidata za predstavnike naroda nalazi se 1.249 dama. Svega deset potencijalnih tribuna mlađe je od 20 godina, 812 ih ima od 30 do 40, dok je u sedmu ili osmu deceniju zagazilo njih 391.Ovako u brojkama izgleda zbirna lista svih učesnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << na izborima, na osnovu koje se nazire izgled 11. parlamentarnog saziva.Prema "preseku" koji je napravila Republička izborna komisija, na listi "Srbija pobeđuje" koju predvodi SNS Aleksandra Vučića nalazi se osam partija, koje su kandidovale 149 muškaraca i 101 damu. Boje ovog tima brani i 42 starijih od 60 godina. Ova koalicija je lider u ovoj kategoriji, jer na ostalim listama nema toliko "veterana".Demokrate su izabrale da najviše mesta na spisku kandidata daju onima koji imaju između 50 i 60 godina - takvih je 62. Kad je u pitanju odnos muškaraca i žena, kod njih je rezultat 150:96 u korist jačeg pola.Socijalisti su u grupi lista koje su predložile najviše muškaraca za ulazak u budući saziv - 65,6 odsto. Slično je i kod radikala, na listi DSS-Dveri i SDA Sulejmana Ugljanina.* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *DOKUMENT RIK-A O STAROSNOJ I RODNOJ STRUKTURI KANDIDATA MOŽETE POGLEDATI OVDE* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Samo pet lista je u svoje redove primilo i one koji imaju manje od 20 godina. To su SVM, "Preporod Srbije", Republikanska stranka, Srpsko-ruski pokret i Zelena stranka.Lista "Mladi sa stavom", koju predvodi Stanko Debeljaković, ima najmlađe kandidate i skoro svi su studenti. Čak 94 odsto kandidata za poslaničko mesto ima između 20 i 30 godina. Samo tri kandidata imaju između 30 i 50 godina. DAMEPREMA zakonu, na spisku kandidata mora da bude najmanje trećina predstavnica lepšeg pola i ovog pravila su se držali svi učesnici izbora. Albanci su 50 procenata mesta dali damama, lista "U inat" Vladana Glišića i Miroslava Parovića 45,12 odsto, a "Levica Srbije" Borka Stefanovića 44,21 odsto.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Predizborna tišina počinje sutra u ponoć

Izvor: Prva.rs, 20.Apr.2016

Predizborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 časova, a tokom ta tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.. Tokom tog perioda zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja,...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.