Izvor: Blic, 08.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stratfor: Crna Gora možda večiti kandidat za EU

Crna Gora bi mogla odustati od članstva u Evropskoj uniji zadržavajući status "večitog kandidata", uz objašnjenje da bi ulazak u Uniju smanjio priliv novca onih koji Crnu Goru priželjkuju kao novu of-šor destinaciju, ocenio je američki analitički centar "Stratfor".



"Stratfor" u analizi koju prenose "Vijesti" predviđa da će Crna Gora, iako najavljuje korake za ulazak u EU, najverovatnije tražiti sopstveni put ka tome da postane najpoželjnija destinacija za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << superbogataše u Evropi.

"Pošto su Kipar i Luksemburg u EU, a Monako i Lihtenštajn pod strogom prismotrom i nadležnošću briselskih kontrolora pranja novca, Evropi brzo ponestaju of-šor, egzotična, izolovana igrališta za njene superbogataše", piše u izveštaju američke agencije.

"Stratfor" ocenjuje da bi "neka vrsta pridruženog statusa u NATO-u mogla biti razmatrana, ako ni zbog čega drugog onda zato što u susedstvu Crne Gore nisu potpuno uklonjeni bezbednosni problemi".

"Punopravno članstvo u NATO, međutim, moglo bi biti veća obaveza nego što je Crna Gora spremna da preuzme", smatraju američki analitičari.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora kao of-šor destinacija

Izvor: B92, 08.Avg.2008

Ada Bojana (visit-montenegro)..Podgorica -- Centar Stratfor smatra da bi Crna Gora mogla da odustane od članstva u EU i postane of-šor destinacija, pišu Vijesti... Američki analitički centar Stratfor, u analizi posvećenoj Crnoj Gori, ocenjuje da bi ta država mogla odustati od članstva u Evropskoj...

Nastavak na B92...

Crna Gora kao "of-šor" destinacija?

Izvor: B92, 09.Avg.2008, 12:37

Podgorica -- Ulazak CG u EU bi smanjio priliv novca onih koji tu zemlju priželjkuju kao novu of-šor destinaciju, procenjuje Stratfor...Evropi brzo ponestaju of-šor, egzotična, izolovana igrališta za superbogataše..Američki analitički centar Stratfor, u analizi posvećenoj Crnoj Gori, ocenjuje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.