Stranke i dalje  kriju imovinu

Izvor: Blic, 01.Okt.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke i dalje kriju imovinu

Zorana Marković

Parlamentarne stranke, ali i one ostale koje su prijavile izveštaje o imovini za 2008. godinu sakrile su imovinu zahvaljujući rupama u zakonu, ali i Odboru za finansije i Republičkoj izbornoj komisiji u kojima sede partijski kadrovi. Od 1. oktobra nadležnost kontrole finansija stranaka preuzima Agencija za borbu protiv korupcije koja bi trebalo da bude nezavisna od uticaja stranaka i mogla bi po prvi put da da realnu sliku bogatstva kojim raspolažu političke stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji i dotakne u samo središte sistemske korupcije.



SRS, G17 plus, SPS, Nova Srbija, SDU, SNS, Partija za demokratsko delovanje, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini dostavili su izveštaje, ali bez revizorskog mišljenja, većinom se pravdajući da su „mala pravna lica", te da nemaju obavezu da overavaju svoje izveštaje. LDP je sa druge strane prijavio završni račun, sa mišljenjem revizora, ali ne i donacije preko 6.000 dinara i izveštaj o imovini. DS je predao sve potrebne izveštaje uključujući i donacije, ali tu najveći donator ispada ministar odbrane i potpredsednik stranke Dragan Šutanovac sa 300.000 dinara, a ministri Božidar Đelić, Milan Marković i Oliver Dulić dali su po 250.000, dok je ministar spoljnih poslova za stranku izdvojio 200.000 dinara.

Interesantno je da su pored svega toga revizori naveli kako su proveravali izveštaje - da li su pravilno ispunjeni, da li su u izveštaju obuhvaćene poslovne promene iz odgovarajućeg perioda, da li su svi zbirovi tačni i da li su podaci pravilno razvrstani. Sem toga, ništa. Da li je realno da najveće partije finansiraju ministri od svojih plata, da nemaju velike donatore, a da parlamentarne stranke prijavljuju kao imovinu 250.000 dinara, pitanja su kojima se oni nisu bavili.

Izveštaji o troškovima kampanja za izbore nisu ni u pripremi

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije i kriminala Zorana Marković kaže za „Blic" da Agencija nema iskustva u pogledu prednosti i mana postojećeg Zakona o finansiranju političkih stranaka, ali da stručni krugovi smatraju da je taj zakonski akt loš.

- Mi kao Agencija počinjemo da primenjujemo postojeći ili novi zakon 1. januara. Naravno, pošto će naš uspeh zavisiti od kvaliteta tog zakona, trudićemo se da ga doprinesemo da on bude izmenjen tako da svi budu zadovoljni. U tome će nam biti veoma važna analiza eksperata koji negde početkom godine treba da analiziraju zakon i utvrde gde je on problematičan - navodi Zorana Marković.

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković smatra da je izvesno da se zakon može poboljšati, ali ocenjuje da to nije ključni problem. Srž problema u kontroli finansijskih izveštaja političkih stranaka nije vezan za sam tekst zakona, nego za njegovo primenjivanje, ocenjuje Vuković.

- Mi i ne znamo šta je loše u postojećem zakonu jer RIK i Odbor za finansiranje nisu svoj posao radili kako treba. Šta to znači što su uzeli dve žene iz Skupštine da rade reviziju finansijskih izveštaja? Pitanje je da li su one dovoljno češljale finansijske izveštaje ili su se pribojavale da zbog toga mogu snositi posledice - kaže za „Blic" Vuković.

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija", međutim, tvrdi da bi postojeći zakon trebalo menjati ili dopunjavati u bezmalo svakoj odredbi. Kao najvažnije, on ističe da bi Agenciji trebalo dati ovlašćenja u pogledu kontrole finansiranja političkih stranaka. Da bi ta kontrola imala smisla, kako kaže, treba joj omogućiti da prikuplja podatke ne samo od političkih stranaka, nego i od svih ostalih koji direktno ili indirektno učestvuju u finansiranju političke kampanje. To, između ostalog, mogu biti mediji u kojima se oglašavaju političke stranke ili institucije koje iznajmljuju sale za medijske kampanje. Zatim, Nenadić navodi da bi trebalo promeniti način raspodele državnog novca kako u kampanji, tako i u redovnom finansiranju političkih stranaka, jer se postojeći model raspodele pokazao kao loš.

Šta mora da se menja

- Preispitati limite za finansiranje kampanje

- Promeniti način raspodele novca iz budžeta

- Odrediti nove iznose za donacije

- Unakrsno prikupljanje podataka od stranaka i drugih institucija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.