Izvor: B92, 20.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani mediji o sednici SB o Kosovu

Beograd -- Savet bezbednosti UN nije uspeo da premosti duboke podele između Beograda i Prištine, konstatovale su sinoć zapadne agencije.

One daju procenu da će to pitanje, ukoliko Rusija bude blokirala Savet, preuzeti Evropska unija. Rojters je javio, pozivajući se na neimenovanog evropskog diplomatu, da koraci prema nezavisnosti Kosova, zasnovani na planu Martija Ahtisarija, verovatno neće biti preduzeti za nekoliko dana, već za nekoliko meseci.

"Radimo na koordiniranom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nizu akcija koje će obuhvatiti EU, NATO i kosovske vlasti, a koje bi se odvijale u narednih mesec ili dva dana", izjavio je ovaj diplomata, uz konstataciju da će se, pri tome, voditi računa o predsedničkim izborima u Srbiji u januaru.

BBC: Zajedničko saopštenje SAD i EU

Britanski BBC je, kao najvažnije, izdvojio da su, nakon napete zatvorene debate, tokom koje su se Savetu bezbednosti obratili premijer Srbije Vojislav Koštunica i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, predstavnici SAD i EU izašli sa zajedničkim saopštenjem u kojem se ističe da nema potrebe za daljim pregovorima.

Podsećajući da je Rusija ranije blokirala rešenje zasnovano na Ahtisarijevom planu, američki Asošijejted pres, takođe, predviđa da će, ukoliko Moskva bude ponovo blokirala Savet bezbednosti, pitanje Kosova preći u nadležnost Evropske unije.

Jedan evropski diplomata rekao je Asošijejted presu da će današnjom sednicom biti okončane diskusije Saveta bezbednosti i da će ovo pitanje "preuzeti Evropska unija u februaru posle predsedničkih izbora u Srbiji".

U izveštajima iz Ujedinjenih nacija agencije su citirale ključne stavove iz govora predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice, ali su naglasak stavile na ocenu evropskih diplomata da je teško da će u poslednjem momentu biti postignut kompromis.

"SAD i ključne zemlje Evropske unije zajednički su saopštile posle sastanka da su stavovi dve strane nepomirljivi, ali je Rusija podržala Srbiju u zahtevima za daljim pregovorima o autonomiji", naveo je AP.

DPA: Bez znakova kompromisa

Nemačka agencija DPA je, takođe, izvestila da tokom diskusije u Savetu bezbednosti UN o budućnosti Kosova nije bilo mnogo znakova kompromisa.

"Najrasprostranjeniji scenario za budućnost predviđa da UN neće uspeti da postignu kompromisno rešenje i da će Kosovo proglasiti nezvisnost, koju će priznati pojedine zemlje, uključujući SAD i balkanske susede", ukazao je DPA.

Nemačka agencija podseća da unutar EU još nije moguće postići konsenzus, ali da će Evropska unija, prema očekivanjima, primiti na znanje proglašenje nezavisnosti Kosova, prepuštajući priznavanje svakoj zemlji pojedinačno.

Rusija je saopštila da neće priznati nikakvu unilateralnu akciju, dok je Srbija zapretila "tajanstvenim 'akcionim planom' i blokadom pokrajine", javlja DPA.

Ruski mediji o sednici

Citirajući ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina ruski mediji prenose da Rusija, za razliku od Zapada, ne smatra pregovore o statusu Kosova završenim i da u tome nije usamljena.

Čurkin je rekao da bi predlog Rusije o izradi "mape puta" za rešavanje kosovskog pitanja, "možda, uz povoljan sticaj okolnosti, mogao dozvoliti Evropskoj uniji da pojača svoju ulogu", navodi Itar-Tas.

Ruski mediji prenose upozorenje stalnog predstavnika Rusije pri UN da će bilo kakvi jednostrani potezi stvoriti opasan presedan i predstavljati kršenje svih međunarodnih normi.

Ruske agencije su prenele da su predstavnici EU i SAD u Savetu bezbednosti, kao i Nemačka, zvanično saopštili da pregovori o statusu Kosova u okviru SB UN nisu doneli uspeh.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.