Stranački sastanci koštali su građane sedam miliona

Izvor: Blic, Fonet, 24.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranački sastanci koštali su građane sedam miliona

Poslanici radikala i na­prednjaka u Skupštini Srbije naplatili su prošle godine iz državnog budžeta 4,5 miliona dinara samo na ime dnevnica za dolazak na sednice svojih poslaničkih klubova koje su zakazivali u danima kada Skupština ne zaseda. To je više novca nego što su zajedno naplatili poslanici svih drugih poslaničkih grupa. Milioni koje su poslanici uzeli mimo redovnih primanja utoliko su lakše „zarađeni" jer ne postoji nikakva kontrola da li su uopšte bili na tim sastancima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


Na osnovu podatka u koje je „Blic" imao uvid, iz skupštinske blagajne su samo za ove dnevnice poslanika isplaćena 7.025.062 dinara tokom 2008. godine, a ukupno na ime dnevnica za poslanike isplaćeno je 37.082.685 dinara. Poslanici nisu, da naglasimo odmah, prekršili nikakav zakon, ali postoji opravdana sumnja da su zloupotrebili odluke Administrativnog odbora iz 2006. godine, koje im omogućavaju da naplate dnevnice i mimo zasedanja Skupštine, kao i da su to uradili samo da bi povećali svoja primanja. Poslanici različitih poslaničkih grupa potvrdili su „Blicu" da ne postoji način da se utvrdi da li su sastanci poslaničkih klubova mimo dana kada zaseda Skupština uopšte održani, ali i da do sada nije bilo nikakvih razloga da se sastanci održavaju mimo zasedanja.

- Partije iz opozicije zakazuju sastanke poslaničkih klubova kada nije radni dan parlamenta kako bi uzeli dnevnice - rekao je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i dodao da 90 odsto poslanika ne dolazi svojim automobilom u parlament već opštinskim, ali na blagajni podižu novac kao da su vozili svoje automobile, a pri tom nisu na svom radnom mestu.

Marković je rekao da su velike dnevnice u parlamentu.

- Na primer, poslanik iz Jagodine prima više od 4.000 dinara za dnevnicu i putne troškove, to je 90.000 mesečno, a uz poslaničku platu to je ukupno 180.000 dinara. Za paušal prima 40.000, što iznosi ukupno 220.000 dinara mesečno. To su ogromne pare - rekao je Marković.

On je izveo još jednu zanimljivu računicu koja pokazuje do koje mere su poslanici finansijski povlašćeni u odnosu na sve druge građane Srbije. Ogorčenosti na njihovu bahatost prema državnom novcu verovatno ne bi ni bilo da iza svega stoji pošten i koristan rad na zakonima i zaštiti prava svih građana.

- Uzmu stan za 300 evra, a to zarade za 10 dana. Koliko košta ručak u Skupštini? Mešano meso je 150 dinara. Koliko treba jednoj porodici u toku dana da spremi doručak, ručak i večeru? To, ne da je nepravda, to je sramota - rekao je Marković dodajući da podržava inicijativu da se ukine mogućnost naplate dnevnica za dane kada Skupština ne zaseda.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović složila se da se ne sme zloupotrebljavati zakazivanje sednica skupštinskih tela zbog dnevnica.

Prema rečima šefa poslaničke grupe SRS Dragana Todorovića, navodi o zloupotrebi prilikom zakazivanja sednica skupštinskih tela i sastanaka poslaničkih grupa su besmislice.

- U slučaju da neko od poslanika uopšte nije ni prisustvovao tim sastancima, a dnevnica je isplaćena, to je onda kriminal i zloupotreba radi uzimanja budžetskih sredstava. Postoji opravdana sumnja da se poslanici snalaze na razne načine da bi došli do viška novca. Treba razmisliti da li je uopšte opravdano da naplaćuju dnevnice za sastanke svojih poslaničkih klubova u situaciji kad se stranke već izdašno finansiraju iz budžeta. S obzirom na to da postoji veliko interesovanje javnosti za način na koji se u Skupštini troše budžetska sredstva, Narodna skupština bi trebalo redovno da objavljuje izveštaje o isplaćenim dnevnicama i troškovima za službena putovanja. Razlozi za sumnju bili bi smanjeni - kaže za „Blic" Nemanja Nenadić, izvršni direktor „Transparentnosti Srbija".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.