Strah od migranata koje odbije zapadna Evropa

Izvor: Akter, 08.Jan.2016, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od migranata koje odbije zapadna Evropa

Slovenačka opozicija izrazila je danas bojazan ukoliko zemlje zapadne Evrope počnu da vraćaju migrante i najavila da će zatražiti vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi vladi predložila da dovrši postavljanje ograde duž čitave južne granice

Kako prenose slovenački mediji, opozicija smatra da Slovenija treba i formalno da se pridruži Višegradskoj grupi zemalja koje su jasno stavile do znanja da nisu spremne da primaju migrante i izbeglice.

Branko Gims, poslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << opozicione SDS Janeza Janše je posle zatvorenog sastanka Odbora za kontrolu bezbednosnih i obaveštajnih službi kojom predsedava, rekao da bi za Sloveniju predstavljalo katastrofu ako se zemlje zapadne Evrope odluče da počnu da vraćaju migrante, objavili su slovenački mediji.

Grims je dodao da nije zadovoljan odlukom vlade da ih ne prime jer će se naći pod pritiskom, a neće imati kome drugom na balkanskoj ruti da ih proslede.

On je upozorio i na zatvaranje graničnih prelaza ogradom od bodljikave žice i naveo primer Austrije koja je uz prelaz Šentilj postavila nekoliko kilometara žičane ograde radi boljeg regulisanja priliva migranata.

"Susedne države nas na određeni način već isključuju iz Šengena, a granične kontrole u Austriji su oštrije nego što su bile kada je Slovenija bila u Jugoslaviji", rekao je Grims.

Na zasedanje odbora kojim predsedava Grims odbio je da dođe ministar za spoljne poslove Slovenije Karl Erjavec koga opozicija kritikuje zbog lošeg pristupa migrantskoj krizi i nekih nedovoljno promišljenih izjava zbog čega zahteva njegovu ostavku.

Više je članova odbora iz drugih stranaka se posle sednice kritički osvrnulo na odnos Hrvatske rekavši da se nekonstruktivno ponaša prema Sloveniji i odbija dijalog o smanjenju izbegličkog talasa.

"Najveći problem je izostanak dijaloga sa Hrvatskom, a problemi u komunikaciji bi morali da budu rešavani uključivanjem više država poput Austrije, Nemačke i Italije", kazao je Matjaž Nemec, poslanik Socijaldemokrata (SD) i bivši savetnik predsednika Boruta Pahora.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.