Stojanović: Ruši se mit o SAD kao jedinoj supersili

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović: Ruši se mit o SAD kao jedinoj supersili

BEOGRAD - U svetu se od nedavno ponovo značajno menja odnos snaga i time se Srbima povećava prostor da brane nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ocenio je danas akademik Svetozar Stojanović.

"Srbija opet dobija na važnosti koja je inače i sada, u velikoj nesrazmeri sa njenom materijalnom snagom, a srpsko pitanje postaje evropsko, pa u izvesnoj meri i svetsko", rekao je Stojanović na predavanju u Institutu za međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politiku i privredu.

U izlaganju "Stanje savremenog sveta i Srbije u njemu", Stojanović je ocenio da razvoj događaja posle pada komunizma, kao i sadašnja globalna kriza, pokazuju da "nije bilo adekvatno SAD karakterisati kao supersilu, već kao velesilu, istina još uvek snažniju od ostalih velesila".

Rusija se vraća na veliku scenu

Prema njegovim rečima, SAD se sada "bude iz dremeži supersile" i započinju tešku tranziciju od vlastite unilateralnosti do pristajanja na multilateralnost u svetskom odlučivanju".

S druge strane, Rusija se s velikom snagom vraća na globalnu scenu, uprkos tome što su SAD učinile "sve što su mogle da eliminišu ili bar bitno smanje uticaj ruskog faktora u svetu, a naročito u Evropi".

Rusija sada odlučno prevazilazi svoje viševekovno evro-azijsko dvojstvo, a predsednik Dimitrij Medvedev ističe da zajedno sa Evropom i Severnom Amerikom njegova zemlja pripada evroatlantskoj civilizaciji, rekao je srpski filozof, koji godinama predaje i u SAD.

Stojanović smatra da Srbija ne treba da se opredeljuje u "rivalskom partnerstvu dve velesile", već treba da nastavi njihov dijalog i saradnju, kao što to vlast u Beogradu čini već nekoliko godina.

On je ukazao da SAD sada žele da se što više vojno i materijalno dezangažuju na Balkanu, ali da i dalje diktiraju stanje u ovom regionu "i to vrlo nepovoljno po Srbe".

"Mi doista treba da iskazujemo razočarenje zbog politike SAD prema nama, ali i da po svaku cenu izbegavamo utisak mržnje", rekao je Stojanović i zaključio da "naš odnos prema SAD treba da bude kombinacija istinoljubive iskrenosti i pragmatičnosti".

On je izneo i "manje upotrebljavane argumente" u prilog težnjama Srbije da postane članica EU.

U naš identitet spada "kako Kosovo i Metohija, tako i Evropa, a boreći se za Kosovo i Metohiju zalažemo se i za poštovanje evropskih vrednosti i principa", rekao je Stojanović.

Pored toga, stotine hiljada naših sunarodnika i njihovih potomaka odavno žive i rade u zemljama EU i, kako je naveo, žarko žele da im se pridružimo a, što je najvažnije, "za naša prava na KiM izglednija je borba iznutra, a ne van EU".

EU počinila katastrofalne greške prema Srbiji

On je, međutim, ukazao da su "bez sumnje, neke od članica EU i same počinile mnogo katastrofalnih političkih, pravnih i moralnih grešaka i nepočinstava" prema Srbiji.

Zato, kada EU od nas zahteva da se "suočimo sa vlastitom prošlošću", to isto bi se moglo tražiti za njene odnose sa nama, rekao je prof. Stojanović.

Na prvom mestu je doprinos razbijanju SFRJ i Srbije, a niko u EU nije za to odgovarao ni politički, a kamoli krivično. Zato je mandat Haškog suda za bivšu Jugoslaviju namerno ograničen na ponašanje u ratovima na našim prostorima, ali ne i za njihovo izazivanje, odnosno zločin protiv mira, objasnio je Stojanović.

Na spisku "nepočinstava" EU, koje je naveo, su i vojni napad na Srbiju 1999, uz namerno zaobilažneje Saveta bezbednosti UN, nekritički odnos prema Haškom tribunalu, i posebno njegovom Tužilaštvu, kao i stav prema nacionalnim manjinama.

EU ni na pamet ne pada da podrži nastojanje bilo koje od njihovih manjina da se otcepi, pa čak ni da dobije samo političko teritorijalnu autonomiju, naveo je on.

Istovremeno, za većinu članica EU nije bila dovoljna spremnost Srbije da KiM ponudi "suštinsku autonomiju" koja graniči s pojmom nezavisne države, nego je podržala punu secesiju albanske manjine, i to zaobilazeći SB UN, zaključi je akademik Stojanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.