Sto dana Vlade RS je sto dana promašaja

Izvor: Akter, 28.Mar.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto dana Vlade RS je sto dana promašaja

Opozicione stranke u Republici Srpskoj danas su iznele niz primedbi na rad Vlade RS povodom 100 dana rada kabineta premijerke Željke Cvijanović

Predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) ocenili su danas da Vlada RS treba da "izvadi glavi iz peska", realno sagleda situaciju i predloži mere koje će ovaj entitet izvući iz teškog stanja u kojem se nalazi.

Šef SDS-ovog Odbora za finansije Milenko Stanić je rekao novinarima da prvih stotinu dana rada Vlade RS predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << "stotinu promašaja izvršne vlasti", pojašnjavajući da u tom periodu nije bilo privrednog rasta niti smanjenja nezaposlenosti, da je došlo do urušavanja javnih finansija i povećanja zaduženosti RS emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

Slaviša Kovačević iz SDS-ovog Odbora za industriju, energetiku i rudarstvo ocenio je da aktuelna Vlada RS nije spremna za sprovođenje suštinskih reformi, koje bi ozdravile privredu.

Prema njegovim rečima, Vlada, s jedne strane, najavljuje set reformskih zakona koji bi trebalo da rasteretite privredu, a, s druge strane, najavljuju poskupljenja električne energije, pa će efekti reformskih mera biti anulirani poskupljenjem struje.

Šef SDS-ovog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Predrag Jović rekao je da poljoprivrednicima nisu isplaćeni podsticaji za prošlu godinu, kao i da još nije isplaćena pomoć poplavljenim poljoprivrednicima i da se vrlo sporo odvija sanacija nasipa.

Jović je još kazao da je u RS duplo smanjen broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da je Vlada RS u proteklih stotinu dana svog rada dnevno zaduživala građane RS za 1.172.000 konvertibilnih maraka (više od 600 hiljada evra), upozorivši da će, ako se takav tempi nastavi, RS u naredne četiri godine biti zadužena za još milijardu i 700 miliona maraka.

Prema podacima entitetskog Ministarstva finansija, RS je na kraju prošle godine bila zadužena 5,5 milijardi maraka.

Čavić je na konfenciji za novinare rekao da je ova entitetska Vlada "najnekompetentnija vlada koju je do sada imala RS".

On je optužio vlast RS da nastavlja štititi osobe koje su presuđene za kriminalne radnje, poput kontroverznog banjalučkog biznismena Mileta Radišića, koji je pobegao u Srbiju da bi izbegao izdržavanje zatvorske kazne od tri meseca zatvora.

Lider NDP-a je rekao da vlast treba da odgovori dokle su stigle istrage u vezi sa propalom Balkan Investment bankom, Fabrikom glinice "Birač" i privatizaciji Robne kuće "Boska".

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.