Izvor: B92, 23.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao poziv za sastanak s trojkom

Beograd, Priština, Moskva -- U MIP Srbije stigao zvaničan poziv za sastanak s "trojkom" Kontakt-grupe o statusu Kosova. Išinger u Prištini.

Sastanak će se održati 30. avgusta u Beču, a očekuje se da Beograd saopšti sastav pregovaračkog tima. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je juče da će javnost biti upoznata sa sastavom delegacije pošto stigne pisani poziv sa dnevnim redom sastanka. Zvaničan, pisani poziv, stigao je danas i u Prištinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštio je kabinet predsednika Kosova.

Samardžić je prethodno kazao da srpska strana nije formirala pregovarački tim zato što se još uvek ne zna predmet, forma i na koji način će početi pregovori.

"Imamo još nekoliko dana da vidimo da li ćemo dobiti odgovor na ta pitanja, i posle toga ćemo sastaviti delegaciju i otići u Beč", rekao je Samardžić.

On je rekao da srpska strana "u najmanju ruku, očekuje da dobije pisani poziv i dnevni red za taj sastanak", i pored toga što je najavljeno da on neće biti direktan, već da će se razgovarati u dve sobe.

Samardžić je i juče upozorio, u razgovoru sa portugalskim ministrom inostranih poslova Luišom Amadom, da albanska strana neće prihvatiti konstruktivne pregovore ukoliko budući status Kosova bude nagoveštavan.

Amado, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji, posle Beograda posetio je i Prištinu. On je posle razgovora sa kosovskim zvaničnicima izjavio da će se Evropska unija u narednim mesecima angažovati na pitanju rešavanja statusa.

"Evropska unija ima posebnu odgovornost u vezi sa Kosovom, imajući u vidu činjenicu da će ovo biti tema narednog sastanka ministara EU, imao sam želju da posetim region redi prepreme rasprave na ministarskom sastanku", rekao je Amado sinoć u Prištini.

Sa Amadom je stigao i zvaničan poziv prištinskom pregovaračkom timu za pregovore u Beču.

Išinger se sastao sa Sejdiuom i Čekuom

Volfang Išinger prvog dana boravka u Prištini sastao se sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Agimom Čekuom.

Cilj dvodnevne posete Kosovu azaslanika Evropske unije u pregovaračkoj trojci Kontakt grupe za nastavak pregovora o statusu Kosova je, kako je najavljeno, razgovor sa najvišim zvaničnicima Kosova u funkciji priprema za sastanak koji će trojka 30. avgusta u Beču imati sa predstavnicima Prištine i Beograda.

Išinger posle susreta sa Sejdiuom i Čekuom nije davao izjave novinarima.

Tokom sutrašnjeg dana najavljeni su susreti Išingera sa predsednikom Skupstine Kosova Koljom Berišom i liderom opozicije, predsednikom Demokratske partije Kosova Hašim Tačijem.

Evropski predstavnik je, uoči posete Kosovu, u intervjuu londonskom Gardijanu odbacio sugestije da je Brisel za podelu Kosova, navodeći da o tome nije bilo reči i da to nije realna opcija.

Ocenjujući da će neuspeh u postizanju dogovora imati štetne posledice po težnje obeju strana da se približe EU, Išinger je rekao da se nada da će i Beograd i Priština shvatiti da je dogovor u njihovom dugoročnom interesu.

Pregovaračka trojka za Kosovo u kojoj su, osim Išingera, ruski predstavnik Aleksandar Bocan Harčenko i predstavnik SAD Frenk Vizner, 30. avgusta u Beču imaće odvojene razgovore sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Išinger je kazao da bi direktni razgovori dveju strana u ovom trenutku samo izazvali sukobe, i da direktne susrete ne očekuje pre kraja septembra ili početka oktobra.

"Bez postavljanja roka za rešavanje problema"

Rusija se protivi postavljanju roka za rešavanje kosovskog problema, rekao je u Moskvi predstavnik Rusije u pregovaračkoj trojci za Kosovo Aleksandar Bocan Harčenko, prenosi agencija Interfaks.

"Ne sme biti postavljen čvrsti vremenski okvir. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun postavio je rok za podnošenje izveštaja 'trojke', ali ne i za pregovore", rekao je Bocan Harčenko.

Bocan Harčenko je kazao da - samo ako "trojka" dođe do rešenja prihvatljivog i za Beograd i za Prištinu - takav predlog bi mogao onda da se uputi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na razmatranje.

"Ali, ukoliko ne dođe do kompromisa, nema smisla raditi na nacrtu. Savet bezbednosti UN mogao bi da donese rezoluciju samo ako je ona zasnovana na rešenju postignutom dogovorom", rekao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, cilj "trojke" je da se pokrene direktni dijalog Beograda i Prištine.

"Direktni dijalog mora biti stvaran, a ne imitacija, jer će u suprotnom samo pojačati napetost i neće doprineti izgradnji poverenja između dve strane. Ovo je od presudne važnosti. Sadašnji nivo poverenja je veoma nizak", izjavio je Bocan Harčenko.

"Ključni igrači moraju promeniti stavove"

Saradnik američkog Saveta za međunarodne odnose u Vašingtonu Čarls Kapčan rekao je da je neobično što Beograd još nije dobio zvaničan poziv i dnevni red za prvi sastanak u okviru nove runde pregovora o Kosovu.

"Obično biste pred takav sastanak već imali utvrđen dnevni red i delegacije bi već dobrim delom imale pripremljene svoje pregovaračke pozicije" rekao je Kapčan za Bi-Bi-Si.

Prema njegovim recima, ovo što se dešava jeste posledica kolapsa prethodnog pokušaja rešavanja budućeg statusa Pokrajine, koji je propao zato što ga nisu prihvatili Rusi.

"Sada imamo novi pokušaj, ali još nije jasno šta je tačno svrha tog novog pokušaja", rekao je Kapčan, koji smatra da prevazilaženje blokade u rešavanju statusa Kosova zahteva "ozbiljne promene u stavovima ključnih igrača".

Jedna mogućnost je da SAD i EU ponude predsedniku Rusije Vladimiru Putinu nešto u zamenu za njegovo odustajanje od veta, a druga mogućnost je podela Kosova, smatra on.

"Većina igrača nastavlja da govori da ta opcija nije na stolu, ali ona može da bude aktuelizovana ako se ispostavi da otvara mogućnost sporazuma između Beograda i Prištine", rekao je američki analitičar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.