Stefanović u poseti Prištini

Izvor: B92, 12.Maj.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović u poseti Prištini

Beograd, Priština -- Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović, koji je stigao u Prištinu oko 11.30, sastao se sa američkim ambasadorom.

Prvi put od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost jedan srpski zvaničnik boravi u poseti Prištini.

Kako je najavljeno ranije, on će sa svojom koleginicom sa suprotne strane Editom Tahiri i zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kućijem razgovarati o temama dijaloga koji vode dve strane u Briselu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prištinski mediji jutros prenose da se dolazak Stefanovića očekuje oko podne, ali se još uvek ne zna tačna satnica sastanaka koje će šef srpskog pregovaračkog tima imati sa kosovskim zvaničnicima.

Prvi susret Stefanovića, prema navodima kosovskih medija, biće sa predsednicom Kosova, nakon čega će se sastati sa zamenikom premijera Kosova, kao i sa šeficom prištinskog pregovaračkog tima.

Spremnost da se sastanu sa Stefanovićem pokazali su i lideri opozicionih partija, osim predsednika pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija, koji tu posetu smatra provokacijom.

Za dolazak Stefanovića na Kosovo vlada veliko interesovanje i javnosti i medija. Prištinski listovi prenose da su prištinske vlasti u problemu da li da ga dočekaju ili da ignorišu posetu predstavnika srpske vlade.

S druge strane, neki listovi pišu da će Stefanoviću biti priređen državni doček. Tu mogućnost najavio je i zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči.

S druge strane iz Stefanovićevog kabineta je saopšteno, a to prenosi i list "Zeri" da će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine te da zbog toga Stefanovićevu posetu ne teba posmatrati kao zvaničnu i da šef srpskog pregovaračkog tima dolazi privatnim automobilom i privatnim automobilom.

I sam Stefanović je pred put izjavio da je u pitanju poseta koja nema veze ni sa kakvim atributima državnosti niti priznavanja nezavisnosti Kosova, te u tom smislu poseta ne može imati državni karakter.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.