Izvor: Blic, 20.Avg.2016, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović odgovorio Kovaču: Pognite glave, odreknite se USTAŠKE PROŠLOSTI

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da bi hrvatskim vlastima bilo mnogo bolje da se odreknu ustaške prošlosti i pognu glave pred nevinim srpskim žrtvama, nego što slave najstrašnije zločine i logore koje pamti Evropa.

Stefanović je u saopštenju kojim je odgovorio ministru spoljnih poslova Hrvatske Miru Kovaču, rekao da je zastrašujuće što bilo ko negira užasne zločine nad srpskim narodom koje je sprovodila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ustaška NDH u Drugom svetskom ratu.

Vučić je upozorio...

Kako je naveo, predsednik srpske Vlade Srbije Aleksandar Vučić upozorio je na to da ne sme da se zaboravi najveći zločin nad Srbima u Drugom svetskom ratu, kada su u nacističkoj NDH maljevima, noževima i budacima ubijani Srbi samo zato što su bili drugačije vere i nacije.

"Ne sme se zaboraviti postojanje logora za decu Sisak i Jastrebarsko, gde su ubijene desetine hiljada mališana, samo zato što su deca Srba. Ne smeju se zaboraviti stradanje, ubijanje, mučenje i prisilno pokatoličavanje stotina hiljada Srba koji su živeli na prostoru tadašnje nacističke tvorevina poznate kao NDH", naveo je Stefanović.

Monstruozni zločini nad Srbima

On je kazao da je potpuno neverovatno da bilo koji predstavnik hrvatske vlasti na bilo koji način brani, opravdava ili relativizuje ove monstruozne zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom.

Još više zabrinjava što im smetaju reči premijera Aleksandra Vučića da Srbija više nikada neće dozvoliti da se Srbi istrebljuju, bacaju u jame i plaše koljača i ubica, dodao je on.

"Očigledno neke plaši i zabrinjava napredak i jačanje naše zemlje, pošto je samo snažna Srbija garant stabilnosti u ovom delu Evrope. I samo takva Srbija i njena vlada mogu da garantuju da se zločini počinjeni nad Srbima više neće ponoviti", naveo je Stefanović u odgovoru Kovaču.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je ranije danas da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića, kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije i poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju, predstavlja nastavak politike "Velike Srbije iz 90-ih godina" u kojoj je, kako je rekao, Vučić i lično učestvovao.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.