Stefanović i Mektić o terorizmu i ekstremizmu

Izvor: Akter, 07.Dec.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović i Mektić o terorizmu i ekstremizmu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas su u Sarajevu ocenili da je saradnja između policija dve države veoma dobra, ali da ima bezbednosnih pretnji i izazova u okviru kojih moraju tražiti novi načini saradnje

Stefanović je rekao da međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma mora biti intenzivna, aktivna razmena podataka i indicija sa najznačajnijim svetskim zemljama, kako bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << bili korak ispred svakog teroriste.

On je, nakon sastanka sa ministrom bezbednosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem, ukazao da borba protiv ekstremizma i terorizma ne podrazumeva samo suprostavljanje onima koji su uzeli oružje u ruke, već i sa onima koji su deo lanca finasiranja, podstrekivanja i radikalizacije.

“Borba protiv terorizma nije stvar jedne države, niti je nešto što možemo sami regionalno rešiti, već to moramo zajednički raditi sa stranim partnerima”, rekao je Stefanović .

On je ukazao je da neophodna baza podataka sa kojom bi se uporedile informacije koje se prikupljaju u zemljama regiona.

“Moramo imati podatke o ljudima koji prolaze preko naših teritorija, o stranim borcima, ali i o onima koji su terorističke akte počinili u nekoj drugoj zemlji”, poručio je Stefanović.

Stefanović je podsetio da će Srbija u decembru otvoriti prva pregovaračka poglavlja i da je spremna da podeli svoja iskustva sa Bosnom i Hercegovinom.

Stefanović i Mektić potpisali su Protokol o saradnji dva ministarstva u oblasti forenzičkih ispitivanja i veštačenja.

Mektić je naglasio da će potpisani Protokol doprineti jačanju forenzičkih kapaciteta, jer često od forenzičkih ispitivanja zavisi hoće li neko delo biti rasvetljeno i dokazano.

On je ukazao da je saradnja između policija Srbije i BiH veoma dobra, ali da ima određenih bezbednosnih pretnji i izazova u okviru kojih moraju tražiti novi načini saradnje.

„Razgovarali smo o regionalnoj saradnji i bezbednosnim problemima na koje moramo zajednički da reagujemo. Moramo biti konkretniji i otvoreniji u saradnji“, zaključio je

Mektić, navodis se u saopštenju.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.