Statut mora biti usaglašen sa zakonom

Izvor: Politika, Tanjug, 04.Nov.2009, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statut mora biti usaglašen sa zakonom

Separatizam, otcepljenje, navodno stvaranje nekakve države u državi... To nema veze sa realnošću

Premijer Mirko Cvetković je potvrdio da će na današnjoj sednici Vlada Srbije razmatrati Nacrt zakona o prenosu nadležnosti. U intervjuu čiju integralnu verziju „Politika” objavljuje sutra, premijer je negirao da se predloženi zakon kosi sa Ustavom Srbije.

Koliko je statut Vojvodine u skladu s pripremljenim zakonom, da li će morati da se usaglašava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << s predloženim zakonskim odredbama i u kom delu?

Statut Vojvodine mora da bude usaglašen sa zakonom o prenosu nadležnosti. Suština čitavog ovog procesa je da se obezbedi bolje funkcionisanje vlasti i podigne efikasnost države Srbije. Moram da istaknem da je u delu javnosti proteklih meseci bespotrebno bila podizana temperatura, pa su pominjani i termini separatizam, otcepljenje, navodno stvaranje nekakve države u državi... To nema veze sa realnošću. I laicima je jasno da je Ustav dokument na kojem se temelji uređenje države, da se zakon usklađuje sa Ustavom i da se statut usklađuje sa zakonom.

U stručnoj i političkoj javnosti moglo se čuti da je zakon neustavan.Kako komentarišete teprimedbe?

Nisam čuo nikakve primedbe na ustavnost Nacrta zakona o prenosu nadležnosti . Jedina institucija koja u ovoj zemlji daje validnu ocenu ustavnosti je Ustavni sud.

Da li ste vi za ili protiv toga da Vojvodina ima svoj glavni grad, VANU....?

Kao predsednik Vlade Republike Srbije zadužen sam da, između ostalog , vodim računa da se u zemlji sve odvija u skladu sa Ustavom i zakonima. Tako je bilo do sada i tako će biti i ubuduće.

Vesna Jeličić

[objavljeno: 05/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.