Štampa: SPS priznao neformalne pregovore sa DS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa: SPS priznao neformalne pregovore sa DS

BEOGRAD - Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je ta stranka imala nezvanične razgovore sa Demokratskom strankom o formiranju Vlade Srbije.

„Vrlo sam informisana o tome šta se radi u vrhu SPS-a. Zvaničnih razgovora nije bilo, nezvaničnih da. Ako se ne dogovorimo sa narodnjacima bolje je da se napravi bilo kakva vlada nego da idemo na izbore", rekla je ona za današnju „Politiku"".

Na pitanje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << li birači SPS-a ipak očekuju da socijalisti idu u vladu sa DSS-om i SRS-om, Dejanovićeva je kazala da je vrh partije pravio korake koji su u skladu sa očekivanjem njihovih birača.

„Mnogo su ostrašćeniji oni koji su glasali za DS ili SRS, mnogo im se žuri da se opredelimo. Naši birači, pogotovo oni iz 2000. godine shvataju delikatnost situacije u kojoj se partija nalazi. Pitanje je koliko će trajati vlada, možda ratifikacija sporazuma neće ni doći na dnevni red dok traje vlada, vidite kako su kod nas česti izbori", rekla je Dejanovićeva.

Da li SPS „duguje" Koštunici?

Komentarišuci tezu da SPS nešto duguje lideru DSS-a Vojislavu Koštunici jer im je prvi pružio ruku posle 2000. godine, Dejanovićeva je rekla da socijalisti duguju samo Srbiji i da je njihov zadatak da Srbija ima institucije.

Dejanovićeva je kazala da će poslednju reč kojim će putem krenuti socijalisti dati oko 300 članova Glavnog odbora partije tajnim glasanjem.

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović izjavio je da je izjava potpredsednika DSS-a Zorana Lončara da ta stranka više nema nameru da pravi vladu sa SPS-om skratila termin socijalistima i oni sada već početkom nedelje mogu da počnu formalne razgovore sa DS-om.

Mićunović je za „Blic" kazao da je DSS najzad priznao da ne može da sastavi vladu sa radikalima i SPS-om i time ubrzao ceo proces jer „SPS više nema razloga da okleva, sad je sve savršeno jasno".

„Proteklo vreme nam je omogućilo da se kadrovski protresu mnoge stvari i u našoj koaliciji i u koaliciji oko SPS-a, pa naši pregovori ne bi trebalo da traju dugo i verujem da će se sve završiti do kraja meseca", rekao je Mićunović.

On je ocenio da SPS više nema razloga da okleva.

Mićunović - ili sa nama ili na nove izbore

„Mogu sa nama da uđu u Vladu ili da donesu odluku da idu na izbore, a ne verujem da takvu samoubilačku ideju mogu imati. Bili bi krivi za oklevanje, neuspeh i to bi se loše odrazilo na njihov rezultat na izborima", kazao je Mićunović.

Funkcioner DS-a Nada Kolundžija, u izjavi za „Novosti"", ocenila je da je očigledno da su razgovori SPS-a, „narodnjaka" i radikala završeni, i da će zvanični kontakti liste „Za evropsku Srbiju" i koalicije oko socijalista ubrzo početi.

Nadam se u narednih nekoliko dana, kazala je ze Kolundžija dodajući da je njena stranka do sada čekala da socijalisti razgovaraju sa drugim partijama, kao što su to najavljivali u izbornoj kampanji.

„Ako postoji saglasnost oko strateškog puta kojim Srbija treba da ide, moguć je brz dogovor", rekla je Kolundžija.

Funkcioner G17 plus Vlajko Senić izjavio je za „Novosti" da će proevropska vlada biti formirana do kraja juna.

Tadić i Dačić se sastaju u nedelju?

Ukoliko je tačno da DSS i koalicija oko socijalista više neće pregovarati, to je dobra vest. Vreme je da počnu ozbiljni razgovori, kazao je Senić.

Na pitanje da li je tačno da je G17 plus kočnica tome da premijer bude Ivica Dačić, Senić je odgovorio da se o kandidatu za mesto predsednika vlade još nije ni razgovaralo.

List „Blic" u današnjem broju piše, pozivajući se na izvor u vrhu koalicije „Za evropsku Srbiju", da bi dogovor te kolicije i stranaka okupljenih oko SPS-a mogao biti postignut već u utorak.

Lideri DS i SPS Boris Tadić i Ivica Dačić trebalo bi da se sastanu u nedelju, posle Dačićevog povratka iz Španije, piše „Blic" pozivajući se na taj izvor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.