Štajnmajer: Situacija je isuviše opasna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer: Situacija je isuviše opasna

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer izrazio je danas, na 22. Ministarskom savetu OEBS, zabrinutost zbog direktnog sukoba dve članice OEBS - Rusije i Turske, kao i zbog skorijih događaja u Evropi i priliva izbeglica.

Štajnmajer je na početku izlaganja na prvoj plenarnoj sednici u Beogradskoj areni izrazio saučešće SAD i državnom sekretaru Džonu Keriju i porodicama žrtava napada u Kaliforniji.

Evropa je takođe u uzburkanim vodama, svedoci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo novog nastavka terorizma, izjavio je Štajnmajer, čija zemlja preuzima predsedavanje OEBS.

Incident na granici Turske i Sirije zahteva nove alate koji će da utiču na smanjenje vojnih dejstava, da se uspostavi poverenje i bezbednosni red u Evropi, da nastavimo razgovore i projektujemo zajednički pristup, smatra Štajnamajer.

Prema njegovim rečima, mora da postoji otvoreni dijalog, situacija je isuviše opasna, a sloboda i stablinost su isuviše krhki da bi ih rešavali predugo.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, on je ocenio da je daleko potpuna primena sporazuma iz Minska.

Prema oceni Štajnmajera, stanje kolektivne bezbednosti u Evropi zabrinjava, principi OEBS se ne primenjuju primereno i to stvara dalji jaz.

Kako je ukazao, predsedavajući Ivica Dačić i srpsko predsedavanje OEBS su bili najviše izloženi šteti od toga tokom ove godine.

On je ukazao i da svake godine moraju da se obezbede nužna sredstva za OEBS, da bi se obezbedila bezbednost i stabilnost u Evropi.

Štajnmajer je naglasio da će se Nemačka, kao predsedavajuća, 2016. godine zalagati za jačanje stabilnosti i bezbednost u Evropi i da OEBS bude uključen u dijalog za jačanje bezbednosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ŠTAJNMAJER: Sve sto je u dijalogu sa Prištinom dogovoreno, mora da se sprovede

Izvor: Kurir, 04.Dec.2015, 11:36

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnamajer istakao je danas da sve sto je dogovoreno u dujalogu sa Prištinom, treba i primeniti...Odgovarajući na pitanje da li će Nemačka uticati na Prištinu oko nastavka dijaloga, on je rekao da se nada da ga niko u Prištini i Beogradu neće shvatiti...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.