Stabilizacija javnih finansija najveći izazov

Izvor: Akter, 05.Avg.2014, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stabilizacija javnih finansija najveći izazov"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ostvario je značajan napredak u okviru svoje ambiciozne ekonomske agende, rekao je Majkl Kirbi

Međutim, najveći izazov za Vladu u predstojećem periodu biće stabilizacija javnih finansija, rekao je američki ambasador Majkl Kirbi.

"Premijer Vučić je načinio značajan napredak u okviru svoje ambiciozne ekonomske agende: postignut je konsenzus o usvajanju ključnih zakona o radu, privatizaciji i stečaju, čime će se poboljšati >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << poslovni ambijent i podstaći porast broja radnih mesta", rekao je Kirbi za Tanjug.

Kako je dodao, Vlada, takođe, ozbiljno razmatra i fiskalnu reformu, što je imperativ za postizanje održivosti finansija Srbije.

Upitan šta će biti najveći izazov pred Srbijom u narednih nekoliko meseci, Kirbi smatra da će to biti dovođenje u red fiskalne situacije i njeno održavanje.

"Prihodi i rashodi su dramatično izvan ravnoteže i svaki građanin koji pokušava uz pomoć čekovne knjižice da uspostavi balans zna da nema načina da planira budućnost ", rekao je Kirbi.

Kako je dodao, ako bi upitali tog istog građanina šta su najveći izazovi, on bi rekao da su Srbiji potrebana radna mesta i privredni rast, - i bio bi u pravu.

Američki ambasador smatra da su za Srbiju od ključnog značaja tri oblasti - evropske integracije, normalizacija odnosa sa Prištinom i stabilizacija javnih finansija i ekonomije i da je vlada ostvarila napredak po tim pitanjima:

"Ova Vlada je postigla rezultate u sve tri oblasti", ocenio je Kirbi.

Prema njegovim rečima, Srbija je napredovala i na putu ka EU, pokazujući da je odgovoran partner.

U tom kontekstu, ambasador SAD kaže da je Srbija, pored napretka u procesu skrininga, unapredila međunarodnu reputaciju tako što je u više navrata podržala teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim.

Boljem ugledu doprinelo je i to što je Srbija bila domaćin vežbe "Platinasti vuk" zajedno sa partnerima iz NATO, čime će, smatra američki ambasador, biti ojačan kapacitet Srbije da učestvuje u međunarodnim misijama.

Kirbi, takođe, kaže da je njegov utisak da Srbija ozbiljno shvata proces pristupanja EU - dobro se organizovala kada je reč o procesu skrininga i priprema se za otvaranje mnogih poglavlja.

Srbija je proaktivno uključila EU kako bi harmonizovala svoje nove medijske zakone sa evropskih normama, rekao je američki ambasador, ocenivši da je to pozitivan znak.

"Srbija ima pred sobom neke hitne izazove, i mudro je da se što pre njima pozabavi, ali takođe treba da ukaže veliku pažnju i konsultuje se i promišlja sa svim relevantnim akterima na putu koji prelazite zajedno", smatra Kirbi.

Kada je reč o Kosovu, Kirbi je ukazao da je proces normalizacije odnosa sa Prištinom u poslednje vreme utihnuo, i apelovao na srpsku vladu da se maksimalno angažuje po tom pitanju nakon što na Kosovu bude formirana Vlada.

Američki amabasador podseća da se Vlada suočila i sa neočekivanom krizom - najgorim poplavama koliko sećanje seže.

On podseća da je američka Vlada donirala pomoć čija vrednost premašuje dva miliona dolara, ali je posebno istakao to što su se iz svih delova Srbije javljali volonteri i stizala pomoć čime je Srbija pokazala istinsku sposobnost za brz oporavak.

"Divim se toj hrabrosti - to me podseća na stav Amerikanca - mogu to da uradim ", dodao je Kirbi.

"Radićemo sa Srbijom kako bi izgradila bolje poslovno okruženje, pomagaćemo i po pitanju sudskog sistema i iskorenjivanja korupcije što je od ključnog značaja za rast poslovanja i veću zaposlenost. Verujem da ova Vlada to dobro razume, i predviđam da će to biti u centru pažnje na jesen", zaključio je Kirbi.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kirbi: Stabilizacija javnih finansija najveći izazov za Vladu Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Avg.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ostvario je značajan napredak u okviru svoje ambiciozne ekonomske agende, a najveći izazov za Vladu u predstojećem periodu biće stabilizacija javnih finansija, rekao je američki ambasador Majkl Kirbi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kirbi: Vlada postigla rezultate, najveći izazov stabilizacija javnih finansija

Izvor: Blic, 05.Avg.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ostvario je značajan napredak u okviru svoje ambiciozne ekonomske agende, a najveći izazov za Vladu u predstojećem periodu biće stabilizacija javnih finansija, rekao je američki ambasador Majkl Kirbi..."Premijer Vučić je načinio značajan napredak u okviru svoje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.