Šta predlaže Ban Ki Mun za Kosovo

Izvor: B92, 04.Avg.2012, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta predlaže Ban Ki Mun za Kosovo

Priština -- Stvaranje asocijacije četiri srpske opštine na severu Kosova i poreska amnestija za građane i SPC, deo su koraka u okviru dijaloga o severu, piše "Koha ditore"

Ovi koraci ocenjuju se kao koncesija prištinskih vlasti izvan paketa Martija Ahtisarija. U Vladi Kosova nisu želeli da komentarišu ovakav plan, koji je deo predloga od šest tačaka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, napominje taj prištinski list.

Još neke druge mere koje su deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planova visokih međunarodnih predstavnika, za čije je delove saznao dnevnik, treba da postanu deo postojećeg paketa Ahtisarija, koji Priština prihvata.

Među njima su i povećanje broja srpskih poslanika u Skupštini Kosova, kao i povećanje za jednog srpskog predstavnika u Konsultativnom savetu za zajednice pri kabinetu kosovskog predsednika.

Prema izvorima "Koha ditore", četiri opštine na severu - Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić - trebalo bi da imaju posebnu asocijaciju.

Ta asocijacija će imati svoju skupštinu i baviće se upravljanjem, odnosno podelom budžeta koji se izdvaja iz budžeta Kosova, Srbije i međunarodnih donacija.

Skupština će imenovati i četiri visoka zvaničnika, jedan za policiju, drugi za kulturu, obrazovanje i verska pitanja i treći za ekonomski razvoj i četvrti za infrastrukturu.

Predviđa se da ova četvorka deluje kao telo koje kordiniše projekte i način organizovanja života na severu Kosova.

Pored toga, okružni sud na severu će izražavati naconalnu strukturu stanovništva u kojem deluje, što je takođe deo predloga Ban Ki Muna.

Trenutno, Srbin je na mestu zamenika generalnog direktora Policije Kosova.

Na graničnim prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) bili bi imenovani međunarodni carinici, shodno rezoluciji 1244, i njihovo postavljanje će izražavati najviše što je moguće način integrisanog upravljanja granicom.

Sredstva koja se prikupljaju od carine na ovim prelazima bi se koristila za projekte na severu, piše "Koha ditore".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.