Šta podrazmeva sporazum s UNMIK-om

Izvor: B92, 22.Mar.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta podrazmeva sporazum s UNMIK-om

Beograd, Priština -- UNMIK-u predložen sporazum o "stvaranju atmosfere funkcionalnog odvajanja Srba Albanaca", kaže Slobodan Samardžić.

"Mi prihvatamo rezoluciju 1244 i nadležnosti UNMIK policije, pravosuđa i carina, ali posle jednostranog proglašenja nezavisnosti samo Srbi, uz pomoć Srbije, mogu da sprovode te nadležnosti", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju za današnju Politiku. U UNMIK-u kažu da je predlog Vlade Srbije prosleđen u sedište UN u Njujorku, a prištinski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mediji danas prenose detalje tog sporazuma.

Istakao je da je Sporazum o zajedničkom sprovođenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koji je u nedelju predao zameniku šefa UNMIK-a Lariju Rosinu, predlog nastao u saradnji Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za Kosovo i da je deo akcionog plana koji je 14. januara usvojila Vlada Srbije.

Lazić: Pristup prilagoditi situaciji

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić smatra da bi politički pristup Srbije u odnosima sa Kosovom mora da bude prilagođen novonastaloj situaciji - proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Bojim da se u tom pogledu u poslednje vreme vuku neki potezi koji izgledaju kao da štite interese Srba na Kosovu, a efekti su direktno suprotni. Ne bih pominjao poslednje akcije koje su se desile, ali se vidi iz toga da mi ne možemo da zaštitimo Srbe na Kosovu uz konfrotaciju sa najvećim delom međunarodne zajednice, već u nastojanju da nađemo neki zajednički jezik", kaže on.

Samardžić je dodao da se predlozi iz tog sporazuma odnose na sve srpske opštine i naselja na Kosovu, a ne samo na teritoriju severno od Ibra.

Samardžić je rekao da će kosovski Albanci, uz prećutnu saglasnost UNMIK-a, za dva meseca zavladati svim institucijama, ako ih Srbija ne preuzme.

"Jasno je da ako nismo na Kosovu i Metohiji, izgubićemo ga", rekao je Samardžić.

Upitan da li bi novi sporazum bio kršenje rezolucije 1244, Samardžić je odgovorio da Srbija "ne odustaje od poštovanje te odluke najvišeg tela UN, ali da je njihova odluka uzdrmana jednostranim proglašenjem nezavisnosti i da je kosovski Albanci ne poštuju".

Samardžić je naveo da je trenutna situacija "izazov UNMIK-u da kreativno misli, a ne da se povuče neobavljenog posla".

"Ako žele mir i stabilnost, sa Srbima moraju da postignu trajan sporazum, a ne da se svakog drugog dana nasiljem gasi požar", rekao je Samardžić.

Ceo intervju sa ministrom za KiM iz današnje "Politike" možete pročitati u rubrici Pregled štampe.

UNMIK prosledio predlog Srbije u UN

Misija UN na Kosovu i Metohiji prosledila je predlog Vlade Srbije o sporazumnom i funkcionalnom razdvajanju Srba i kosovskih Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini u sedište te misije u Njujorku.

Portparol UNMIK-a Đorđi Kakuk izjavio je za B92 da UNMIK ne može donositi nikakve odluke o tom dokumentu.

"Činjenica je da smo dobili taj dokument i da smo ga odmah prosledili u misiju u Njujorku i oni moraju da odluče i da nas posavetuju kako da reagujemo po tom pitanju. Neko je taj dokument prosledio i štampi, pa se zbog toga i svi detalji o tome u štampi mogu pročitati. Zbog toga ne bih želeo da razgovaram o detaljima", rekao je on.

On je kazao da je predlog u Njujork poslat prethodne nedelje i da ne zna tačan datum kada bi mogao da usledi odgovor iz sedišta UN.

"Na Njujorku je da odluči i ne znam koji je njihov vremenski okvir i koji je njihov limit", rekao je Kakuk, dodajući da je procedura ispoštovana.

Ekspres: Srpski entitet cilj Srbije

Srbija je otkrila svoj cilj za Kosovo, a to je srpski entitet, piše danas prištinski dnevnik "Ekspres", koji prenosi u celini predlog koji je ministar Srbije za Kosovo i Metohiju Slobobodan Samardžić prošle nedelje predao UNMIK-u.

Naslov tog predloga je, kako piše list, "Sporazum UNMIK-a i Republike Srbije za zajedničko sprovođenje Rezolucije 1244 posle ilegalnog proglašenja nezavisnosti od strane privremenih institucija Kosova".

U prvoj tački dokumenta se navodi da se "potvrđuje punovažnost Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i uverenost da se Rezolucija može uspešno sprovoditi samo zajedničkim naporima UNMIK-a i Republike Srbije".

U tekstu se navodi da se "potvrđuje posvećenost svim prethodnim sporazumima između UNMIK-a i Republike Srbije, uključujući sporazume između UNMIK-a i Savezne Republike Jugoslavije, čiji je legalni naslednik Republika Srbija".

"Priznaje se Kancelarija Ministarstva Republike Srbije za Kosovo i Metohiju kao naslednik Koordinacionog centra. Kancelarija je formirana sa ciljem da se olakša sprovođenje pomoći i programa za razvoj Srbije na Kosovu, kao i za saradnju sa UNMIK-om i Kforom", navodi se u predlogu.

Kako se dodaje u predlogu, UNMIK i Republika Srbija su saglasni da intenziviraju saradnju u oblastima policije, sudstva, carine, transporta, kontrole granične administrativne linije između Kosova i Srbije, kao i verskog, istorijskog i kulturnog nasleđa.

"Srpski policijski oficiri su odgovorni lokalnim srpskim autoritetima i deluju pod komandom policije UNMIK-a", navodi se u tekstu.

U vezi sa sudstvom, piše da kosovski Srbi imaju pravo da rešavaju svoja sudska pitanja, dok su međunarodne sudije UNMIK-a odgovorne za slučajeve u koje su uključeni pripadnici različitih etničkih zajednica.

U vezi sa pitanjem carine, navodi se da su "UNMIK i Republika Srbija posvećene razvoju slobodne trgovine između Kosova i drugog dela Republike Srbije i da se nijedna druga trgovinska barijera neće nametnuti".

"Ako neka treća strana uspostavi neke trgovinske barijere, kosovski Srbi imaju pravo da uspostave svoj carinski autoritet", navodi se u predlogu.

Kako se dodaje, "UNMIK i Srbija se obavezuju u oblasti slobodnog i neograničenog kretanja ljudi i roba između Kosova i drugog dela Republike Srbije".

U poslednjoj tački, za versko, istorijsko i kulturno nasleđe se navodi i da će se "nadziranje spovođenja politike u ovim oblastima vršiti u saradnji između snaga UNMIK-a i Republike Srbije".

"Ove snage će se uspostaviti u što kraćem periodu sa ciljem da budu potpuno u funkciji od početka maja 2008", navodi se u dokumentu koji je objavio "Ekspres".

"Scenario Srbije za Kosovo je potpuno isti kao onaj koji je postigla u Dejtonu za Bosnu. Iako aktuelno bez vlade, Srbije sada pokušava da otvori pregovore za formalizaciju ovog cilja", ocenjuje "Ekspres".

"Eksres" podseća da je pismo Samardžića "pomutilo" neke zvaničnike u UNMIK-u, ali je "pod vođstvom zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina u ponedeljak sprovedena akcija u severnom delu Kosova".

Dnevnik prenosi i komentare predstavnika vlade Kosova i srpskih lidera.

Jedan od lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović je rekao za "Ekspres" da "pitanje statusa nije još završeno" i da "sada niko ne veruje u

nastavak pregovora, ali da će se posle nekoliko godina sve to promeniti".

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je rekao da je "sa statusom Kosova sve završeno i da su iluzije izjave oko mogućih ponovnih pregovora".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.