Izvor: B92, 27.Jul.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta donosi (ne)usvajanje zakona

Beograd -- Do glasanja o Zakonu o informisanju ostalo je još nekoliko dana, sve su glasnija tumačenja da bi Vlada, ako taj zakon ne bude usvojen, bila dovedena u pitanje.

U tom smislu, pojavili su se i navodi da su poslanici iz G17 plus spremni da, ako taj Zakon ne prođe, uskrate podršku za preostala 23 zakona koja su na predlog Vlade već u skupštinskoj proceduri. U stranci G17 kažu da se ovde ne radi o političkom uslovljavanju, kako je to već protumačeno u javnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Sudbina Zakona o informisanju, o kome bi poslanici trebalo da se izjasne u petak, veoma je neizvesna, smatra predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, koja navodi da je "parlament o njemu granično podeljen za i protiv”.

Poslanici SPS-a, inače, još ranije su najavili da će pri glasanju o Zakonu biti uzdržani, jer ne žele da se, kako kažu, vraćaju u prošlost i vezuju se za Zakon koji se u delu javnosti tumači kao restriktivan.

Njihovi koalicioni partneri iz PUPS-a ranije su najavljivali da će glasati protiv usvajanja tog zakona, ali je poslanik te partije Konstantin Arsenović danas izneo nešto drugačiji stav.

"Takav smo stav zauzeli da ćemo to ostaviti slobodnoj volji svakog poslanika iz PUPS-a kako će se izjasniti. Ali, ipak ćemo konačan stav o tome zauzeti na poslaničkom klubu našeg koalicionog partnera SPS-PUPS-JS”, kaže Arsenović.

"Za sada ostaje slobodna volja svakog poslanika kako će se izjasniti. Mi smo u početku zauzeli malo tvrđi stav, ali, izvršene su određene korekcije, što daje mogućnost da se ljudi i malo drugačije izjasne”, navodi on.

Neizglasavanje Zakona o informisanju, koji je predložila Vlada, značilo bi da vladajuća koalicija nema većinu.

Osim toga, u pojedinim medijima se spekuliše da je podrška Zakonu o informisanju postala i oruđe političkih uslovljavanja, pa je u tom kontekstu navođeno da poslanici G17 plus, ukoliko ne bude izglasan Zakon o informisanju, neće podržati ni preostala 23 zakona koji su na predlog Vlade već u proceduri.

Šefica njihove poslaničke grupe Suzana Grubješić to demantuje i tvrdi da će Vlada – položiti ispit.

"To su zaista spekulacije o tome da Zakon, prvo neće proći, a drugo da je G17 plus na bilo koji način uslovljavao, ili još drastičnije rečeno, ucenjivao bilo koga u koaliciji. To nismo nikada radili, pa nećemo ni ovaj put”, kaže Grubješićeva.

"Zakon o informisanju će svakako proći, biće izglasan sa dovoljnom većinom glasova vladajuće koalicije, tako da se apsolutno ne postavlja pitanje glasanja za celu sednicu”, navodi ona.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da će predložene izmene zakona "proći" u Skupštini, jer veruje da većina, čak i oni koji govore da će se organizovati da zakon ne prođe, smatra da je neophodno urediti medijski prostor u Srbiji.

Upitana da li bi obaranje zakona značilo i pad vlade, ona je odgovorila odrečno.

Poslanici: Nema pritisaka

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, koji je u jednom dnevnom listu označen kao osoba na koju je predsednik G17 plus vršio pritisak kako bi glasao za zakon, naveo je da on tako nešto nikada ne bi izjavio, niti potvrdio.

"Nisam rekao da neko iz G17 vrši pritisak na mene, niti me je iko zvao, osim da je bila budžetska inspekcija u zoološkom vrtu u Jagodini”, kazao je Marković novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da inače predloženi zakon neće podržati.

Šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić rekao je novinarima da G17 plus, kao predlagač zakona, ne vrši niti može da vrši bilo kakav pritisak na ostale poslaničke grupe da glasaju za ponuđeni zakonski predlog.

Ako Vladin Zakon ipak ne prođe glasanje, to bi moglo imati ozbiljne posledice, smatra analitičar Srećko Mihajlović iz Centra za proučavanje alternativa.

"U slučaju neprolaska Zakona o informisanju, verovatno će doći do pada Vlade. Naravno, postoji mogućnost da Vlada ostane i dalje na vlasti, ali, dosadašnja iskustva iz rada Vlade i obaranja Vlade u nas govore da je verovatnije da Vlada neće opstati”, ukazuje on.

Mihajlović, međutim, navodi da je pitanje da li takav scenario ikome odgovara, pa i onim partijama koje iniciraju raspravu o poverenju Vladi.

"Moje je mišljenje da to ne odgovara nikome, izuzev možda jednoj stranci iz opozicije. Ako je to tako, onda se postavlja pitanje za koga rade one stranke iz sada vladajuće koalicije, koje svojom tvrdoglavošću insisitraju faktički na padu Vlade. Očigledno rade za tu jednu partiju iz opozicije”, smatra on.

I dok neke stranke vladajuće kolacije još uvek razmišljaju o tome hoće li podržati Zakon o informisanju, Demokratska stranka Srbije pozvala je ostale opozicione partije u parlamentu da prisustvom svih njihovih poslanika na dan glasanja, spreče usvajanje Zakona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svi radikali će glasati protiv zakona

Izvor: Glas javnosti, 27.Jul.2009

BEOGRAD - Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, u intervjuu za Glas javnosti, ističe da će na dan glasanja za Predlog izmena i dopuna Zakona o informisanju svi poslanici SRS bez izuzetka biti u skupštinskoj sali i glasati protiv...- Svi su u obavezi da se tog dana pojave...

Nastavak na Glas javnosti...

Filipovski: Zakon za kontrolu nad opozicijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2009, 14:01

BEOGRAD - Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je danas da je usvajanje izmena i dopunana Zakona o javnom informisanju test za opoziciju i ukoliko svi poslanici budu prisutni na dan glasanja, predlog zakona neće biti usvojen...Filipovski je na konferenciji za novinare kazala da je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.