Srpske investicije dobrodošle u Egipat

Izvor: Glas javnosti, 28.Jan.2011, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske investicije dobrodošle u Egipat

BEOGRAD - Ambasador Egipta u Srbiji Ali Galal Abdelaziz Mohamed Basiuni je ocenio da u obema državama postoji jasno opredeljenje da odnosi na svim poljima uzajamne saradnje budu unapređeni, "pa se u skoroj budućnosti mogu očekivati plodovi".

Ambasador Basiuni je za nedeljnik "Ekonomist" izneo da je nedavna poseta premijera Mirka Cvetkovića Egiptu predstavljala dalji značajan korak za unapređenje bilateralne saradnje između dve države i da su tokom nje zaključeni novi sporazumi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na područjima nauke i tehnologije, komunikacija, poštanskih usluga, informatičkog društva i kulture.

"Poslednjih godina bili smo svedoci nekoliko poseta predsednika Borisa Tadića i srpskih ministara Kairu. U Beogradu su, među ostalima, boravili egipatski ministri spoljnih poslova Ahmed Abu Geit i trgovine i industrije Rašid Mohamed Rašid koji je predvodio visoku poslovnu delegaciju i učestvovao na Mešovitom komitetu za privrednu saradnju između dve države, sazvanom prvi put posle 23 godine," izneo je Basiuni.

Uspostavljeno uzajamno razumevanje

Egipatski ambasador je podsetio da su, takođe, razmenjene posete poslovnih zajednica, održani biznis forumi u Kairu i Beogradu, omogućeni kontakti poslovnih partnera, inicirani sporazumi i uspostavljeno uzajamno razumevanja, što bi, prema očekivanjima, trebalo da dovede do konkretnih projekata i ulaganja u nekoliko područja koja imaju velike mogućnosti za uspeh.

"Nema sumnje da je tlo pogodno za dostizanje značajnih nivoa saradnje imajući na umu da naše privrede nisu konkurent jedna drugoj, već se dopunjavaju. Uz to, dve zemlje zauzimaju strateške lokacije koje bi mogle da posluže kao čvorišta za velika treća tržišta na kojima bi bila korišćena prednost što Egipat i Srbija imaju niz sporazuma o slobodnoj trgovini," ukazao je ambasador.

Egipatski ambasador je izrazio očekivanje da će tokom 2011. uslediti sporazumi u različitim oblastima poput telekomunikacija, kablovske industrije, energetike, farmaceutskih proizvoda i niza drugih.

"Zastavine" automobili na ulicama gradova u Egiptu

Basiuni je primetio kako "ne treba ni pominjati koliko su sprski poslovi i investicije u različitim područjima veoma dobrodošli u Egipat. U to je uključena i saradnja u auto-industriji. Uostalom, "Zastavine" automobile možete videti na ulicama gradova u Egiptu," primetio je ambasador.

Ambasador je izneo kako je, sa druge strane, gigantski egipatski konglomerat Oraskom preko svoje kompanije "Weather investments" učestvovao na tenderu za "Telekom Srbija", dok je druga njegova kompanija pokazala ozbiljan interes za izgradnju stambenog područja za građane sa nižim primanjima u Srbiji.

"Egipatske kompanije, takođe, razmatraju investicije, između ostalih, u područjima energetike i proizvodnje veštačkog đubriva", izneo je Basiuni.

Ambasador je primetio i da je Egipat jedna od najomiljenijih destinacija sve većem broju turista iz Srbije i izrazio očekivanje da će uskoro biti obnovljeni direktni avionski letovi između dve zemlje.

Prema podacima PKS, tokom 2009. razmena je premašila 38 miliona američkih dolara (USD), pri čemu je iz Srbije izvezeno roba za gotovo 27 miliona dolara. Za prvih 10 meseci prošle godine robna razmena je porasla na skoro 43 miliona dolara, pri čemu je iz Srbije izvezeno proizvoda za blizu 24 miliona dolara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.