Srbobran čuva sećanje na doktora Đorđa Bastića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2017, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbobran čuva sećanje na doktora Đorđa Bastića

Iako u Srbobranu ime doktora Đorđa Bastića nosi i Dom zdravlja i jedna od glavnih ulica, mnogi Srbobranci ne znaju za vrlo zanimljiv životni put ovog lekara, humaniste i nacionalnog radnika iz Srbobrana.

Na pravoslavnom groblju u Srbobranu jedan od najlepših spomenika podignut je u čast doktoru Đorđu Bastiću koji je tragično preminuo daleke 1966. godine lečeći svoje sugrađane. Đorđe Bastić je rođen 1839. godine u Riđici. Osnovnu školu je završio u Bečeju, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gimnaziju u Sremskim Karlovcima i Segedinu gde se istakao kao pobornik ideja o reformi srpskog jezika i pisma, a preko Đure Daničića došao je i u kontakt sa Vukom Karadžićem.

Jedan od retkih Srbobranaca koji čuva uspomenu na ovog mladog, hrabrog lekara je Živko Nastić, danas lekar u penziji, a nekada direktor Doma zdravlja u Srbobranu koji nosi ime doktora Đorđa Bastića.

"Nažalost, iz tog perioda su dosta šture informacije, ali ipak se zna da je on aktivno učestvovao u radu srpske omladine i srpskih intelektualnih krugova u Segedinu i u Beču gde je došao i u direktan kontakt sa Vukom Karadžićem, čak mu je pomagao u sakupljanju srpskih narodnih umotvorina.Tamo se odvijao najdinamičniji život tadašnje srpske inteligencije i odande su doneta velika evropska znanja," ispričao je Nastić.

Malo je poznato da je Đorđe Bastić tokom studija medicine u Beču kao saradnik ativno pomagao u prepisivanju etnografske građe koju je prepisivao Vuk Karadžić, a na Vukovoj sahrani 1864. godine bio je jedan od šestorice koji su nosili kovčeg. Studije medicine završava 1865. godine, a već naredne u 27. godini, imenovan je za opštinskog lekara u Srbobranu.

"Te godine pod kraj leta izbila je velika epidemija kolere i doktor Bastić je hrabro i nesebično počeo da leči svoje sugrađane. Bio je mlad, neiskusan i nije imao adekvatne lekove za tu bolest i na kraju biva i sam zaražen kolerom i od toga on umire u oktobru 1866. godine. Sahranjen je na ovom mestu. Srbobranci su mu bili zahvalni i podigli su jedan spomenik u vidu obeliska.Postament je u vidu kocke sa četiri strane gde postoje četiri mermerne ploče, na svakoj su isklesane reči i stihove zahvalnosti Srbobranaca," dodao je Nastić.

Smrt Đorđa Bastića snažno je odjeknula na teritoriji tadašnje Južne Ugarske, a epitafe za njegov nadgrobni spomenik napisali su i predstavnici srpske omladine u Beču, kao i udruženja srpskih đaka u Budimpešti.

"U Srbobranu postoji ulica koja nosi ime pokojnog Đorđa Bastića koji je ovde ostavio svoj život lečeći Srbobrance. Ona ide paralelno po zapadnoj ivici srpskog pravoslavnog groblja. Spaja ulicu Svetog Save koja se zove i glavna ulica u Srbobranu sa hipodromom i dalje u tom pravcu se nalazi reka Krivaja. Nažalost, Đorđe Bastić je umro u svojoj 28. godini, tako da nije uspeo da u sredini u kojoj je živeo plasira onaj intelektualni potencijal koji je nosio u sebi," rekao je Živko Nastić.

Ime doktora Đorđa Bastića već pola veka sa ponosom nosi i srbobranski Dom zdravlja, a život koji je dao za doborbit drugih služi kao svetao primer budućim generacijama lekara da se hrabro posvete lečenju svojih sugrađana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.