Srbija u EU od 2014. godine?

Izvor: S media, 22.Nov.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u EU od 2014. godine?

Potpredsednik srpske Vlade Božidar Djelić izrazio uverenje da postoje šanse da Srbija u 2014. godini postane članica Evropske Unije.

Djelić je u Leskovcu, gde je govorio o ukidanju viza za gradjane Srbije, izrazio uverenje da će uskoro doći do odmrzavanja Sporazuma o pridruživanju i da je "za očekivati" da se posle toga podnese zahtev za članstvo u EU.

"Godina 2014. je, za sada, najraniji mogući način za ulazak u EU. Jeste mnogo tesno, ali nije nemoguće. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Ako do 2012. godine budemo kompletno uskladjeni sa zakonima EU, ulazimo tu negde, posle Hrvatske", istakao je Djelić, podsetivši na inicijativu Grčke da preostale bakanske zemlje udju u EU u 2014. godini, na godišnjicu početka Prvog svetskog rata.

"Ima mnogo ljudi koji su skeptični oko toga, ali ja mislim da Srbija ima velike šanse", dodao je Djelić.

Potredsednik Vlade je ponovio da će gradjani Srbije od 20. decembra moći bez vize da putuju u zemlje zapadne Evrope, a da će u organizaciji Vlade Srbije, i o trošku donatora, put Brisela, Pariza, Berlina, Rima krenuti najzaslužniji srpski gradjani koji nikada nisu putovali u inostranstvo.

Đelić nije želeo da komentariše kritike izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina na račun vlasti u Beogradu, napominjući da je jedino merodavno šta će Kacin napisati u svom izveštaju, što će budno biti praćeno.

"Mi ćemo budno to pratiti i zahtevati da se u izveštaju nađu isključivo činjenice, a ne stereotipi i neki drugi aspekti za koje nema mesta u zavničnom dokumentu Evropskog

parlamenta", objasnio je Đelić.

Pozivajući se na nedavne razgovore u Evropskom parlamentu, Đelić je istakao da je "podrška koju Srbija uživa u ovom domu veoma visoka".

"Ako vam je za to potreban neki dokaz, neka to bude prošlonedeljno glasanje u Evropskom parlamentu za viznu liberalizaciju naše zemlje, kada je 86 odsto poslanika

podržalo Srbiju", zaključio je Đelić.

Đelić je dodao da je članstvo u Evropskoj uniji pitanje od sudbinskog značaja za Srbiju, a integracija Srbije ojačaće i samu Uniju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.