Srbija svim komšijama pruža ruku

Izvor: B92, 06.Jan.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija svim komšijama pruža ruku"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao da su se Srbi na Badnje veče okupili u Gračanici da pošalju poruku da je cela Srbija sa svojim narodom na Kosovu.

"Da pošaljemo poruku solidarnosti, mira, ljubavi i vere da ćemo i u godinama i decenijama koje su pred nama naš srpski Božić slaviti sa svojim najmilijima, u solidarnosti i ljubavi sa celom Srbijom", rekao je Đurić novinarima posle paljenja badnjaka u porti manastira Gračanica.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u godini koja je pred nama ta solidarnost i ljubav biće potrebnija nego ikada i da je zbog toga potrebno da radost delimo i večeras na Badnje veče i sutra na Božić, kao i da ljubav i slogu nastavimo da delimo tokom čitave godine.

On je rekao da će u 2015. godini biti formirana i Zajednica srpskih opština.

"Biće to godina u kojoj ćemo se, siguran sam, zajedno i složno boriti i nositi sa brojnim nedaćama. I uveren sam da možemo ostvariti one ciljeve o kojima smo ranije govorili, a koji se odnose na opstanak, povratak i jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Komentarišući napad na autobus sa raseljenim Srbima iz Đakovice, Đurić je rekao da misli da svi koji ne razumeju poruku mira i ljubavi, koju sa sobom nosi taj najveći hrišćanski praznik, treba da pokušaju da u narednim mesecima tu poruku nauče.

"Mi pružamo ruku svim našim komšijama, pa čak i onima koji ne razumeju tu poruku. To je poenta i svrha ovog našeg praznika", kazao je Đurić.

Vladika Teodosije je rekao da se Srbi raduju badnjaku i Božiću i poželeo da "Gospod podari mnogo radosti", naročito deci koja se najviše raduju Božiću.

"Gospod u narednoj godini da nam podari svakog blagoslova da naši Srbi, koji su sve ovo vreme opstali na prostorima Kosova i Metohije, da i dalje istraju da opstaju u svojim domovima. Da ne napuštaju svoja vekovna ognjišta, a mi ćemo se svi potruditi da njima bude bolje. Onako kako crkva ostaje sa svojim svetinjama, tako će da ostane i sa našim vernim srpskim narodom", rekao je vladika.

Inače, autobus u kome je bilo oko 40 raseljenih Srba iz Đakovice kamenovali su Albanci u ovom gradu, ispred crkve Uspenje presvete Bogorodice. Srbi ni ove godine tako nisu mogli da zapale badnjak za Božić u svom gradu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na Kosovu vatromet za Badnje veče

Izvor: VOA, 06.Jan.2015

Badnji dan obeležen je i na Kosovu. Centralna proslava održana je u Manastiru Gračanica, a loženju badnjaka prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đuric...U popodnevnim satima na Badnji dan u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu organizovano je...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.