Srbija steže obruč! U naredna četiri meseca očekujemo da Priština...

Izvor: BKTV News, 24.Apr.2018, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija steže obruč! "U naredna četiri meseca očekujemo da Priština..."

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović izjavila je danas da Briselski sporazum između Beograda i Prištine mora biti implementiran u najskorijem roku, naročito kada je reč o Zajednici srpskih opština.

"Briselski sporazum, koji je pravno obavezujući sporazum uz garanciju i potpis EU, je nešto što mora da bude implementirano u najskorijem roku, posebno vezano za ZSO", rekla je Joksimović u Kranju.

Navodeći da se u izveštaju Evropske komisije pominje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << napredak Prištine u osnivanju ZSO ona je istakla:

"Mi taj napredak još uvek nismo videli, ali očekujemo da u naredna četiri meseca Priština ispuni svoj deo obaveza oko ZSO".

FOTO: Tanjug/Milan Romanjuk

Inače, Joksimović je danas učestvovala u radu Samita o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi gde je govorila na sesiji "Buduća saradnja u Jugoistočnoj Evropi".

Joksimović je izjavila da je Srbija otvorena za nastavak dobre, konstruktivne saradnje u regionu, ali i dodala da to ne zavisi samo od nas.

FOTO: Tanjug/Milan Romanjuk

"To, naravno, ne zavisi samo od nas. U tom smislu smo pozvali sve da pokažu veću odgovornost u javnim izjavama i porukama koje se upućuju u vezi sa raznim otvorenim pitanjima koja još uvek postoje u našem regionu", rekla je Joksimović, koja je na Brdu kod Kranja učestvovala u radu Samita o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Ona je rekla da je proces saradnje u jugoistočnoj Evropi jedan regionalni format uspostavljen 1996. godine koji je značajan, jer obuhvata širi format od onog što danas nazivamo Zapadnim Balkanom.

"Jugoistočna Evropa podrazumeva da su, osim predstavnika regiona Zapadnog Balkana, uključene i Bugarska i Rumunija i Grčka i Turska i još neke učesnice. U tom smislu, to je jako dobra platforma za komunikaciju i razmenu mišljenja o situaciji u regionu jugoistočne Evrope, zajedničkim inicijativama, otvorenim pitanjima, regionalnoj saradnji - svemu onome što su važne teme ne samo za Zapadni Balkan već u širem smislu za jugoistočnu Evropu", kazala je Joksimović.

FOTO: Tanjug/Milan Romanjuk

Na Samitu o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi bili su i predstavnici evropske spoljnopolitičke službe sa kojima je bilo reči o izveštaju o napretku Srbije koji je predstavljen prošle nedelje, rekla je Joksimović i dodala da se srela i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

"Razgovarali smo o nedavnim događanjima. Videćemo kako će se politički dijalog nastaviti. Dosta su teške teme ovih dana bile na stolu i još uvek su", navela je Joksimović.

Kako je dodala, na Samitu su bili i domaćin, premijer Slovenije Miro Cerar, predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, bugarski premijer Bojko Borisov kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

"Mi smo aktivni, nemamo od čega da bežimo. Mi smo svuda gde treba da iznosimo i predstavljamo pozicije i interese naše zemlje i u tom smislu ja ocenjujem zaista uspešnim i dobrim ovaj sastanak koji smo imali na brdu kod Kranja", zaključila je Joksimović.

Ona je u okviru Samita o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi govorila na sesiji "Buduća saradnja u Jugoistočnoj Evropi".

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.