Srbija primenjuje Sporazum od 2009.

Izvor: B92, 16.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija primenjuje Sporazum od 2009.

Beograd, Brisel -- Vlada Srbije jednoglasno je odlučila da Srbija od 1. januara 2009. godine počne da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa EU.

"Osnovni cilj je da se skrati vreme između primene sporazuma i sticanja statusa kandidata za članstvo u EU", rekao je premijer Mirko Cvetković na sednici vlade, čiji je deo bio otvoren za javnost. Predlagač zaključka o primeni trgovinskog sporazuma sa EU, potpredsednik vlade Božidar Đelić, očekuje da Srbija 2009. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobije status kandidata, a 2014. postane punopravni član EU.

On je naglasio da smanjenje carina na uvoz automobila iz EU nije predviđeno u prvoj godini primene trgovinskog sporazuma, ali je Vlada donela odluku da od Nove godine te carine budu smanjene sa sadasnjih 20 odsto na 10 odsto.

Takva mera, kako je istakao Cvetković, predstavlja "pogodnost za građane".

EU nije donela formalnu odluku o primeni trgovinskog sporazuma sa Srbijom, koji je zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju potpisan krajem aprila u Briselu, ali, prema rečima Đelića, EU od 2000. godine praktično primenjuje ono što je predviđeno tim sporaumom, jer je ukinula sve carine i kvote na uvoz robe iz Srbije.

"Srbija će postepeno u roku od šest godina smanjivati carine na uvoz robe iz EU, ali tako da to neće ugroziti srpsku privredu", objasnio je Đelić.

On je naveo da će smanjenje carina u prvoj godini u proseku iznositi 22 odsto, a smanjenje se uglavnom odnosi na carine koje sada iznose 1,86 odsto.

Đelić je rekao da je Srbija, u vezi sa primenom trgovinskog sporazuma sa EU, preuzela obavezu da do kraja novembra pripremi nacrte zakona o zaštiti konkurencije i o kontroli državne pomoći, kao i da ujednači iznose putarina za vozila sa domaćim i stranim registracijama.

Gostujući u Poligrafu B92, vicepremijer Božidar Đelić rekao je sinoć da početak primene Privremenog sporazuma "neće ništa spektakularno doneti u smislu cena" za građane, ali će omogućiti zemlji da se "uhoda u primeni Sporazuma".

"Taj prvi korak 2009. godine neće ništa spektakularno doneti u smislu cena za naše građane. To će dovesti do smanjenja carina, dažbina na poljoprivredne proizvode, ali nema tu nekih ogromnih pomaka. Ono što mogu da kažem je da je to utoliko važnije da ćemo se uhodati u primeni tog sporazuma i u sledećim mesecima imati mnogo jače adute u rukama", rekao je on.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić u intrevjuu agenciji Beta precizira koje će to robe biti jeftinije.

"Jedna od dobrih vesti za naše građane je da će carina na uvoz automobila biti prepolovljena od prvog januara za uvoz automobila iz Evropske unije, bilo da su novi ili polovni", rekao je Dinkić.

EU još nije počela primenu Prelaznog sporazuma jer je za tu odluku potreban konsenzus svih članica, a Holandija insistira da pre toga Srbija izruči Hagu Ratka Mladića.

Ren pozdravio odluku Vlade Srbije

Oli Ren (FoNet)

Evropski komesar Oli Ren izjavio je u Briselu da je veoma važno da Srbija bude konstruktivna i da pomogne da se misija Euleks rasporedi na celom Kosovu.

Posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Mlađanom Dinkićem, Ren je naglasio da je odluka Beograda o primeni Sporazuma sa EU dobra za Srbiju.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren je, posle razgovora sa Mlađanom Dinkićem u Briselu, rekao da će primena Sporazuma omogućiti Srbiji da stekne iskustvo i približi se Uniji i da se može očekivati da Srbija postane kandidat za članstvo 2009. godine.

Ren je naglasio da je misija Euleks na Kosovu realnost i da Vlada Srbije treba da sarađuje u njenom uspostavljanju.

"Nakon glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija čiji rezultat nije nikakvo iznenađenje sada je važno da svi radimo na tome da se stvori regionalna stabilnost i ojača vladavina prava na Kosovu i u regionu. Zbog toga je važno da svi, uključujući i vladu Srbije, rade na tome da razmeštanje Euleksa na Kosovu bude uspešno. U tom cilju očekujemo konstruktivan pristup Vlade Srbije", rekao je Ren.

Ministar ekonomije, Mlađan Dinkić je istakao da iako Ren podržava, kako je rekao, evropski put Srbije, dosta toga zavisi od naše vlade koja treba da usvoji niz zakona neophodnih za članstvo u Uniji.

"Naša vlada kao osnovni prioritet ima da tokom sledeće godine dobijemo status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Takodje, očekujemo da sledeće nedelje u srpskom parlamentu bude usvojen paket zakona koji će omogućiti ubrzanje puta za stavljanje Srbije na belu šengen listu, odnosno za ukidanje viza za gradjane Srbije koji putuju u Evropsku uniju", rekao je Dinkić

Dinkić je Rena izvestio o planovima Vlade za izgradnju auto-puteva na Koridoru 10, za šta je od Evropske investicione banke obezbeđeno milijardu i sto miliona evra.

Predsednik Srbije Boris Tadić nije odbacio mogućnost da se EU i Srbija dogovore o raspoređivanju Euleksa na Kosovu o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Opozicija protiv primene sporazuma

Opozicione partije u parlamentu Srbije kritikovale su odluku Vlade o jednostranoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

U Srpskoj radikalnoj stranci smatraju da će jednostrana primena Trgovinskog sporazuma sa EU doneti manjak u državnom budžetu od 400 miliona evra i uništiti domaću industriju i poljoprivredu.

Poslanik SRS-a Dejan Mirović je rekao da će samo u prvoj fazi primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbija morati da dopusti uvoz oko 1.000 proizvoda bez carine.

Spoljnotrgovinski deficit dostići će 12 milijardi dolara do kraja godine, a dug je već dostigao 30 milijardi dolara, naveo je Mirović.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je danas da je jednostrano primenjivanje trgovinskog sporazuma štetno po Srbiju i da bi će se njegove ekonomske posledice tek videti.

"Svaki dvostrani ugovor, ako ga primenjuje samo jedna strana, ispunjava obaveze bez prava i dužnosti, donosi joj štetu", rekao je Aligrudić novinarima u parlamentu.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je potpuna primena Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju nemoguća bez podrške EU koje neće biti sve dok se u potpunosti ne ostvari saradnja sa Haškim tribunalom.

Jovanović je ipak smatra da je dobro kretati se ka Evropi uprkos činjenici da Evropa smatra spornim pojedine mere koje Srbija u procesu evropske integracije primenjuje.

Šta predviđa Prelazni sporazum

Primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, čija će realizacija prema današnjem zaklučku Vlade Srbije započeti 1. januara naredne godine, značiće trenutnu liberalizaciju za oko 60 odsto industrijskih proizvoda koji se uvoze iz Evropske unije.

Prema zaključku vlade, carine na uvoz iz zemalja EU u Srbiju biće svedene na 22 odsto, a prvi korak u primeni sporazuma tiče se, uglavnom, snižavanja carina velikog broja proizvoda iz asortimana repromaterijala za naša preduzeća i snižavanja carina na poljoprivredne proizvode.

Prema oceni potpredsednika Vlade Božidara Đelića, domaća privreda neće biti ugrožena zbog snižavanja carina na veliki broj uvoznih proizvoda iz EU.

Što su osetljiviji proizvodi utoliko je manji procenat snižavanja carina i na taj način biće zaštićenija naša privreda, a već sada se zna da će od Nove godine građani Srbije moći da uvoze nove i polovne automobile, čija će carina biti snižena sa 20 na 10 odsto.

Prema Prelaznom trgovinskom sporazumu, za proizvode kao što su mermer, industrijska so, ugalj, brodske dizalice i viljuškari, bazni hemijski proizvodi, legure bakra, telefoni, dijamanti i biseri, carina bi do kraja ove godine bila smanjena na 70 odsto trenutnih dažbina, a 2009. godine će se ona sniziti na 40 odsto osnovne carine, dok će od 2010. godine izvoz ove robe iz EU biti potpuno slobodan.

Posebna grupa proizvoda su artikli koji će se u Srbiji prodavati uz carinu od 80 odsto, a tek 2012. godine predviđeno je da promet te robe iz EU postane apsolutno slobodan, što praktično znači da će već u ovoj godini, za blizu tri odsto biti snižena carina.

U tom paketu su, recimo, kućna hemija, boje i premazi, nove gume za vozila, keramičko posuđe, proizvodi od stakla, alati, televizori, železnički i putnički automobili, muzički aparati i časovnici.

Tek za pet godina planirano je da se potpuno ukine carina na "osetljive" proizvode, ali već po stupanju Prelaznog sporazuma na snagu, carina na uvoz tih proizvoda iz EU i iz Srbije biće snižena na 85 odsto sadašnje carine, što je praktično za tri odsto.

Ukoliko je "osetljiva" roba poreklom iz zemalja EU, već od 1. januara 2009. godine, ona će se u Srbiji prodavati sa carinom koja je za oko tri odsto niža od sadašnje, a na tom spisku su, između ostalog, protektirane gume, cevi od bakra, proizvodi od hartije, tuš kade, sanitarije, parfemi i šminka.

Sem kvote za šećer, srpski proizvođači do sada nisu iskoristili povoljnije uslove za izvoz u EU, po osnovu utvrđene kvote za izvoz robe koju Unija smatra osetljivom, iako naša zemlja već godinama ima jasno utvrđene kvote za izvoz.

Ukoliko sve bude teklo po planu sa primenom Prelaznog sporazuma, od 1. januara 2013. godine, carine na uvoz robe iz EU biće ukinute i to će važiti za sve industrijske proizvode i većinu poljoprivrednih proizvoda, sa izuzetih 23 odsto, kao što su pšenica, mleko i sir.

Stupanje Prelaznog trgovinskog sporazuma na snagu, koji čini oko 80 odsto Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako je ocenio državni vrh Srbije, dovešće do toga da će u EU i čitavom svetu prestati sumnja u vezi sa evropskom budućnosti Srbije, a našoj privredi Unija će time garantovati tržište od oko pola milijarde ljudi.

Za ekonomiste to znači poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, sigurnost i stabilnost ambijenta za ulaganja, a za strane investitore to će biti signal da EU računa na Srbiju kao bezbednu zemlju za ulaganje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.