Srbija predložila ukidanje viza sa Kinom

Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija predložila ukidanje viza sa Kinom

Vlada Srbije predložiće Kini ukidanje viza za građane dve zemlje, odlučeno je na sednici Vlade u Nišu, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang ocenili su da je ovo istorijski dan za dve zemlje.

Ukoliko Vlada Kine prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana, a ta odluka bi mogla da stupi na snagu do kraja godine, rekao je Dačić, posle sednice Vlade kojoj je prisustvovao i kineski ambasador, koji je rekao da je uveren da će se to i dogoditi. To će imati velike pozitivne posledice na razvoj saradnje u svim oblastima, od političkih odnosa, ekonomije, do turizma, rekao je Dačić.

„Očekujemo veliki broj kineskih turista u Srbiji, a i za naše građane je to dobra vest. I kineski biznismeni moći će da dolaze bez viza, a ojačaće se i saradnja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja…“, rekao je Dačić.

On je dodao da je predlog sporazuma o obostranom bezviznom režimu odraz prijateljstva prema Kini i međusobnog poverenja koje je izgrađeno, uz sporazum o strateškom partnerstvu. „Ova naša odluka je zaista istorijskog karaktera. Možda to nekome ne zvuči kao velika vest, ali Srbija takve sporazume ima sa 63 zemlje i naš je cilj da sa što više zemalja ukinemo vize“, rekao je Dačić.

Li je rekao da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom je Kina spremna da potpiše ukidanje viza, što dokazuje da dva naroda i dve zemlje gaje međusobno poštovanje i poverenje. On je naveo da će, kada sporazum stupi na snagu, u Srbiju dolaziti više kineskih turista, investitora, kao i da će više Srba moći da putuju u Kinu. Li kaže da će, nakon odluke Vlade Srbije, i Vlada Kine brzo pokrenuti postupak i da je siguran da će doneti istu odluku. „Brzo ćemo potpisati sporazum i on će odmah stupiti na snagu“, rekao je Li.

Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Dačić: Milijarda dolara kredita od Emirata po najpovoljnijim mogućim uslovima

Izvor: Blic, 17.Okt.2016

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je rekao da će se Srbija od Fonda za razvoj Abu Dabija uzeti kredit od oko milijardu dolara po najpovoljnijim mogućim uslovima.."Taj zajam nije uzet iznenada. Imamo najpovoljnije moguće uslove na svetu", rekao je Dačić novinarima na Ekonomskom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.