Srbija poštuje dogovor tri naroda u BiH

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija poštuje dogovor tri naroda u BiH

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Banjaluci da Srbija poštuje sve što je dogovor triju konstitutivnih naroda i dva entiteta u BiH, a da je interes Srbije da se sačuva mir i stabilnost u čitavom regionu.

"Srbija nema nikakvog drugog interesa prema Republici Srpskoj osim razvijanja saradnje i poštuje sve što je dogovor triju konstitutivnih naroda i dva entiteta u BiH", rekao je Dačić novinarima uoči susreta s premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << RS Miloradom Dodikom i ministrom policije Stanislavom Čadjom.

Dačić, koji je i i predsednik Socijalističke partije Srbije, pozdravio je prethodno učesnika Kongresa Socijalističke partije koji u Banjaluci biraju novo rukovodstvo.



Dodik i Dačić razgovarali u Banjaluci o saradnji dve vlade


Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem o aktuelnim pitanjima i saradnji izmedju Srbije i RS u sklopu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

Premijer Dodik je, posle sastnaka rekao da je bilo reči o saradnji vlada RS i Srbije u skladu s Sporazumom o specijalnim paralelnim vazama.

"Osnovno pitanje su naši odnosi vezano za Dejtonski sporazum, jer je Srbija njegov garant. Pozdravljamo svaki interes Srbije koji se odnosi na realizaciju ovog sporazuma", rekao je Dodik.

"Drago mi je što vidim interes u vladi Srbije i vladajućoj strukturi na saradnji i očekujem da ćemo u narednom periodu završiti nekoliko važnih projekta, pre svega u oblasti energetike", rekao je Dodik.

Premijer RS je medju budućim zajedničkim projektima pomenuo izgradnju novih i modernizaciju postojećih puteva u RS, izmedju ostalog i autoputa od Višegrada prema Trebinju, što bi Srbiju približilo moru.

Dodik je izneo da je sa Dačićem razgovarao i o institucionalizaciji prekogranične saradnje opština u Srbiji i RS

Premijer je istakao i veoma uspešna saradnja izmedju ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i RS, koja je dala dobre rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

Zamenik premijera Dačić je rekao da je sasvim prirodno da je Srbija vitalno zainzteresovana za RS, imajući u vidu da je bila garant Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995.

Dačić je podsetio da je Dejtonski sporazum doneo mir na teritoriji BiH i da je donet uz veoma aktivno učešće zvaničnog Beograda i uz formulaciju da je Srbija potpisnica i garant sprovodjenja tog dokumenta, koji je donet uz saglasnost sva tri naroda.

"Naše mišljenje je da je i danas, da ukoliko neko razgovara o mogućim promenama, da to treba da bude jedino na osnovu saglasnosti sva tri naroda i dva entiteta u BiH", rekao je Dačić.

Zamenik premijera je istakao da je Dejtonskim sporazumom ustanovljena i uspostavljena RS, sa kojom Srbija ima Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.

"Naša je želja i aktivno političko zalaganje da ti odnosi budu što čvršći, da veze budu što jače ne samo u domenu politike, nego i u ekonomiji i drugim oblastima", rekao je Dačić.

Dačić je konstatovao i veoma dobru saradnju izmedju policije Srbije i RS, što je rezultiralo hapšenjem više organizovanih kriminalnih grupa.

Saradnja policija RS i Srbije veoma dobra

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske Ivica Dačić i Stanislav Čadjo ocenili su danas u Banjaluci da je saradnja policija RS i Srbije veoma dobra, što pokazuje i veći broj uspešnih akcija koje su zajednički sprovele u ovoj godini.

U saopštenju iz MUP RS navodi se da su Dačić i Čadjo u razgovoru naglasili potrebu daljeg unapredjenja saradnje dva ministarstva, ali i svih ostalih bezbednosnih struktura u regionu, posebno u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala.

Dačić i Čadjo naglasili su zajedničku spremnost na stvaranju i unapredjenju uslova i ambijenta za ove aktivnosti u cilju ostvarivanja što bezbednijeg ambijenta za gradjane.

Na sastanku je dogovorena dalja saradnja policija Srbije i RS na planu razmene informacija i iskustava, kako bi se doprinelo usavršavanju policijskih kadrova, navodi se u saopštenju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.