Izvor: B92, 05.Maj.2010, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne odustaje od Rezolucije UN

Beograd -- Zvaničnici Srbije poručuju da je dijalog s Prištinom moguć samo po Rezoluciji 1244 od koje Beograd ne odustaje.

U javnosti se skoro svakodnevno pojavljuju nezvanična saznanja o pripremama novih pregovora srpskih i kosovskih vlasti. Na to, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ponavlja stari stav - da je Srbija spremna na pregovore sa ali samo ako su oni javni i u okviru Rezolucije 1244 koja garantuje teritorijalni integritet Srbije.

Međutim, nezvanične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacije koje danas prenosi domaća štampa govore da Sjedinjene Američke Države planiraju da dobiju pristanak Srbije za ukidanje Rezolucije 1244 zarad bržeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji.

U očekivanju odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, međunarodna zajednica povećava pritiske da se normalizuju odnosni Beograda i Prištine, potvrdili su i srpski i kosovski šef diplomatije.

To, međutim, još nije učinilo da se približe stavovi dve strane o mogućim, novim pregovorima, koji, prema mišljenju državnog sekretara Ministarstva za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića, mogu da se vode samo u okviru Rezolucije 1244 od koje, kako kaže, Srbija ne odustaje.

"I za rešavanje ovih tehničkih pitanja potrebno je da se ne prekrši ili ne ugrozi Rezolucija 1244. Mislim da će se, normalno, o tehničkim pitanjima razgovarati na tehničkom nivou ali uvek i isključivo uz prisustvo UNMIK-a”, poručuje Ivanović.

Iako se slaže da je međunardona diplomatija aktivnija u naporima da unapredi odnose Beograda i Prištine, bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić ne veruje u medijska saznanja da Sjedinjene Američke Države planiraju da, posle odluke Međunarodnog suda pravde, od Beograda zatraže ukidanje Rezolucije 1244 zarad bržeg pristupa Evropskoj uniji.

"Jednostavno do tog dijaloga će morati da dođe u nekoj formi. Mislim da se dosta očekuje od ovog samita u Sarajevu, da se tu probije led da za tim stolom budu prisutni svi, uključujući i Kosovo i niko ovde uostalom ne traži jedno brzo rešenje, ni radikalno rešenje, a mislim da najmanje to traže SAD u tom smislu u kome se pričalo i ukidanju Rezolucije”, ocenjuje Vujačić.

Novinarka Ljiljana Smajlović podseća da dok Srbija insistira na Rezoluciji 1244, Kina i Rusija neće dozvoliti njeno ukidanje u Savetu bezbednosti.

"Prosto je čudo, međunarodno je čudo da mi imamo takvu Rezoluciju. To čudo se ne može ponoviti, i ne mogu da zamislim da bi se Beograd složio sa storniranjem Rezolucije 1244. To je naš jedini argument po Međunarodnom pravu”, podseća ona.

Kosovo kao tema, pred Savetom bezbednosti biće već 17. maja za kada je zakazana redovna sednica posvećena stanju u pokrajini.

Sudeći prema, poslednjem aprilskom, izveštaju generalnog sekretara Ban Ki-Muna akcenat u toj raspravi mogao bi da bude stavljen na činjenicu da su prištinske vlasti počele da primenjuju strategiju za integraciju severa pokrajine bez konsultacija sa UNMIK-om, koji na Kosovu i dalje deluje zahvaljujući postojanju Rezolucije 1244.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija ne odustaje od Rezolucije UN

Izvor: S media, 05.Maj.2010

Zvaničnici Srbije poručuju da je dijalog s Prištinom moguć samo po Rezoluciji 1244 od koje Beograd ne odustaje. ..U javnosti se skoro svakodnevno pojavljuju nezvanična saznanja o pripremama novih pregovora srpskih i kosovskih vlasti. Na to, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ponavlja stari stav...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.