Srbija ne da i nikada neće dati Kosovo

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne da i nikada neće dati Kosovo

Rusija neće dozvoliti da SB prekrši Povelju UN, ističe Vojislav Koštunica

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je juče da je odlukom naroda na referendumu da Kosovo i Metohija ostane neotuđivi deo Srbije poslata u svet poruka da "Srbija ne da i nikada neće dati Kosovo". "Za Srbiju je pitanje statusa Kosova i Metohije definitivno rešeno onog trenutka kada je narod svojom slobodnom i suverenom voljom doneo na referendumu odluku, da je saglasno Povelji UN, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naša južna pokrajina neotuđivi deo Srbije. Tom odlukom naroda poslata je u svet poruka da Srbija ne da i da nikada neće dati Kosovo", rekao je Koštunica.

On je kazao da je uveren da je i međunarodna zajednica pažljivo čula glas građana Srbije i da nema nikakve sumnje "pošto smo na referendumu, kao narod iskazali neophodno samopoštovanje, da ćemo od naših prijatelja dobiti potrebnu podršku". "Rusija ima principijelan stav i neće dozvoliti da SB prekrši Povelju UN i time omogući rušenje postojećih država i prekrajanje međunarodno priznatih granica", istakao je srpski premijer.

Koštunica je rekao da bi "svako posezanje za rešavanjem statusa Kosova i Metohije izvan SB predstavljalo najgrublju primenu nasilja i golu otimačinu" i naglasio da veruje da tako nešto nikome uopšte i ne pada na pamet. "Posebno takve ideje ne bi smele da padnu na pamet ni jednoj zemlji članici NATO-a, s obzirom na to da su grubo pogazivši međunarodno pravo bombardovale našu zemlju", poručio je Koštunica. "Jedno je potpuno jasno, Albanci ne mogu imati dve države, odnosno ne mogu na teritoriji Srbije praviti svoju drugu državu", istakao je on.

Premijer Srbije je naglasio da "na našoj teritoriji, na Kosovu i Metohiji, albanska zajednica može i imaće najveću moguću autonomiju, imaće suštinsku autonomiju" i dodao da je " to tako i tako će biti". (Tanjug)

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.