Srbija mora da promeni Zakon o državljanstvu

Izvor: Blic, 13.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija mora da promeni Zakon o državljanstvu

Funkcioner Demokratske partija socijalista i šef poslaničkog kluba te stranke u Parlamentu Crne Gore Miodrag Vuković izjavio je danas da bi, pre razgovora o dvojnom državljanstvu, Srbija morala da promeni svoj Zakon o državljanstvu.

On je novosadskom "Dnevniku" rekao da će crnogorske vlasti biti potpuno otvorene za razgovore sa Beogradom o sporazumnom rešenju pitanja dvojnog državljanstva, kad dobiju predlog koji je najavio ambasador Srbije Zoran Lutovac. Napominjući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će pozicija Crne Gore u tim razgovorima zavisiti od modela ponuđenog iz Beograda, Vuković je istakao da "niti će sve ideje apriori biti odbačene, baš kao što ne moraju ni apsolutno sve biti prihvaćene".

"Sigurno je, međutim, da će Srbija morati da promeni sporni Zakon o državljanstvu, donet u septembru 2007. i da vrati stvari u pređašnje stanje", kazao je on, podsetivši na to da je i Savet Evrope kritikovao taj zakon, jer promoviše etnički princip prilikom dodele dvojnog državljanstva. Vuković smatra da bi ključ razgovora Beograda i Podgorice o dvojnom državljanstvu trebalo da budu građani i njihovi interesi.

Ocenjujući da je "spornim" zakonom Srbije dato državljanstvo svim Srbima u rasejanju bez ikakvih uslova, "pa čak i bez obaveštavanja država u kojima žive", Vuković je izrazio zadovoljstvo što "sad iz Beograda ipak dolaze tonovi razuma".

Crnogorski funkcioner je odbacio tezu da vlast u Podgorici na silu pribegava slovenačkom receptu kako bi s biračkog spiska skinula sve one koji nemaju državljanstvo Crne Gore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.