Srbija još uvek hoda u olovnim cokulama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2015, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija još uvek hoda u olovnim cokulama"

Između očekivanja i ostvarenja uvek zjapi velika praznina koju zovemo razočarenje, izjavio je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović i ocenio da se pokazalo da Srbija još uvek hoda u olovnim cokulama, da sporo učimo i prepuštamo se kao društvo veoma lako manipulacijama i lažnim obećanjima.

"Ponovo dominira najprostiji oblik propagande koji drsko falsifikuje stvarnost ignorišući činjenice", rekao je Mićunović za Danas, dodajući da pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 25 godina, kada je zajedno sa grupom intelektualaca osnivao Demokratsku stranku, nije zamišljao ovakvu Srbiju, kakva je ona danas.

Mićunović je naveo da se vlast hvali uspesima, dok joj sudovi ne rade mesecima, gde škole ne rade mesecima, gde se plate i penzije smanjuju, gde se gine i u kući od ruke najbližih, do pogibija na drumovima od onih koji i bez dozvole voze, gde je korupcija u svim porama vlasti...

"A ova vlast poput propovednika Biblije nudi utehu: strpite se, vaše je carstvo nebesko, za godinu, dve, tri... Ali što rekao Galilej: Ipak se kreće. Moraćemo, hteli ili ne da ličimo na bolja društva. Verujem da će Demokratska stranka tu nadu i taj program braniti i sledećih četvrt veka", istakao je Mićunović.

Reforme uz DS sa ili bez vremenske dimenzije

Govoreći o 25 godišnjici od osnivanja Demokratske stranke 11. decembra 1989. godine, Mićunović je ocenio da je DS prva razumela tok događaja u Evropi, posle pada Berlinskog zida i raspada socijalističkih sistema u Istočnoj Evropi, uključujući raspad Sovjetskog Saveza.

"Dva ključna nedostatka ovih sistema: ekonomska neefikasnost i nekonkurentnost u svetskoj privredi i ogroman deficit u demokratskim procedurama i ljudskim i građanskim slobodama ubrzala su njihov kraj. Došlo je vreme neophodnih političkih i ekonomskih reformi, te ideje smo stavili u svoj program", podsetio je on.

Na opasku da nije bilo mnogo uspeha sa tim programom, Mićunović je odgovorio: "Zavisi kako na to gledate, uključujući vremensku dimenziju ili ne".

Demokratska stranka je, kao najznačajnija mirotvorna stranka, ustala protiv ratova, zločina, raspada države, protiv stvaranja paravojnih jedinica, dobrovoljačkih gardi i ratnohuškačkih medija i političkih stranaka, podnoseći sve oblike represije i kleveta zbog takve politike, istakao je Mićunović.

"Zato možemo danas da kažemo "novim proevropskim političarima": Mi smo svojom politikom štitili srpsku državu od kolektivne odgovornosti za mnoge zločine. Mi smo organizovali mirotvorne konferencije za sprečavanje ratova", rekao je on.

Na konstataciju da DS "bije glas" da se neprekidno deli Mićunović je odgovorio da to nikakva specifičnost DS, već da se cepao i SPO i SRS i SPS i Građanski savez. Skoro da nema u Srbiji stranke koja se nije više puta cepala. Ali su suparnička propaganda i mediji to vezivali samo za DS.

Đinđić omasovio stranku, Tadić je doveo dovede do najviših stepenica vlasti, Đilas je održao na nogama

Mićunović nije želeo da govori o svojim zaslugama na čelu DS, jer će ih procenjivati istoričari DS.

Zorana Đinđića vidi kao energičnog modernizatora, pragmatičnog političara, predsednika koji je omasovio stranku i učinio je efikasnom i funkcionalno organizovanom.

"Nažalost, njegov politički talenat je prekinut u naponu stvaralačke snage", rekao je Mićunović.

Boris Tadić je, prema njegovim rečima, uspeo da potencijale DS u biračkom telu maksimalno podigne, da DS dovede do najviših stepenica vlasti, dok je Dragan Đilas pod velikim pritiscima i spolja i iznutra uspeo da stranku održi na nogama.

Bojan Pajtić je pod istim pritiscima uspeo da smiri stranačke turbulencije, unese demokratsku toleranciju i donese neophodnu dozu samouverenosti u DS, izjavio je Mićunović za Danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.