Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija između demokrata i SRS

Niš -- Radikalski predsednik SO Bela Palanka sprečio gostovanje poverenika DS-a u Nišu Boska Ristića u emisiji na Radiju Bela Palanka.

Ristić kaže da je emisija bila zakazana pre tri dana, a da je neposredno pre početka Milivoje Cvetković, koji je predsednik Opštinskog odbora SRS-a, ušao je u radio i iz studija isterao novinara i tonca i rekao da on ne dozvoljava da se emisija održi. Zaposleni su se izvinili Bosku Rištiću i rekli da im predsednik opštine preti i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se boje da ostati bez posla.

"Cvetković mi je rekao da ja nemam šta da trazim u Beloj Palanci i da pričam na radiju i da se vratim odakle sam došao", kaze Ristić. Ristić dodaje da je nedopustivo da u se Srbiji u 21. veku i dalje ne dozvoljava medijska sloboda. On je najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Milivoja Cvetkovića zbog gušenja medijskih sloboda i političke diskriminacije.

Ristić je najavio i prijave protiv direktora Centra za kulturu, u okviru kojeg se posluje Radio Bela Palanka, Zorana Despotovića, inače radikala, i predsednika Upravnog odbora Centra za kulturu Dragana Pavlovića, koji je istovremeno i predsednik Okružnog odbora radikala i savezni poslanik.

"Morate se odlučiti"

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović izjavio je u Kragujevcu da će građani Srbije morati da se odluče između demokrata i radikala.

Na svečanosti povodom 16 godina od osnivanja DS-a u Kragujevacu, Petrović je sinoć rekao da mogu da se ljute oni koji su pogođeni, ali da će "ova zemlja morati da se odluči između civilizovanog, evropskog, demokratskog života i radikalizma". Petrović je rekao i da oko 60 odsto građana smatra da "nema smisla izaći na izbore" i ocenio da baš zbog toga "radikali imaju tako veliku podršku birača".

Navodeći i da radikali danas imaju mnogo manje glasova nego 1993. godine, Petrović je rekao da su zbog toga "nervozni i psuju". "Sada se radikali ponovo vraćaju primitivizmu, jer smatraju da će da vrate svojih 150.000 pristalica koji danas ne žele više da glasaju za njih", rekao je on.

Povodom 16 godina od osnivanja DS u Kragujevcu, prikazan je video o istorijatu te stranke i ulozi ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Protest novosadske opozicije

Udružena gradska opozicija Novog Sada pred nekoliko stotina građana predstavila podatke o propustima u radu radikalske vlasti.

To su podaci o "neradu bivšeg gradskog menadžera Krste Sandića, o nelegalnostima prilikom davanja u zakup hotela Varadin, o spornom premeštanju međugradske autobuske stanice na lokaciju ATP Vojvodina i neregularnostima prilikom postavljanja behaton ploča u centru grada". Rečeno je da su poslovi nameštani, da zakonske procedure nisu poštovane i da će odgovorni morati odgovarati.

Na skupu opozicije, koju čine DS, LSV, G17 plus i SPO, ispred bine, koja je predstavljala skupštinsku govornicu, doneto je 78 stolica. Na 33 su seli opozicioni odborici, dok su na 45 stolica bili balvani koji su zamenjivali vladajuću koaliciju - SRS, DSS i SPS.

To je urađeno na otvorenom jer predsednik gradske skupštine Zoran Vučević nije dozvolio raspravu o ovim pitanjima u gradskom parlamentu, rekli su na jučerašnjem skupu predstavnici DS-a: "Činjenica da smo poštujući poslovnik, statut i zakon tražili da se u redovno ili vanredno zasedanje Skupštine grada Novog Sada uvrste tačke dnevnog reda koje nas sve tiše i interesuju. Naravno bili smo odbijeni."

Vučević ovo demantuje i poziva se na nepoštovanje procedure prilikom poštovanja zahteva da se o spornim pitanjima raspravlja u gradskom parlamentu.

Prethodno je juče Srpska radikalna stranka, koja je na vlasti u Novom Sadu, održala dva performansa, kojima su, kako su naveli, želeli da podsete na prljave radnje prethodne gradske vlasti u Novom Sadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.