Srbija i Italija model saradnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2015, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Italija model saradnje

Saradnja Italije i Srbije je model saradnje za druge i ona vodi ka zajedničkoj budućnosti dve zemlje u Evropi, ocenili su danas učesnici konferencije "Srbija ka Evropi", čiji je cilj pomoć u realizaciji projekata i investicija, radi privrednog razvoja.

Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević je ocenila da se najbolje može naučiti o pristupanju fondovima Unije od Italije koja, kao zemlja članica EU, nesumnjivo podržava Srbiju u tim pregovorima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ona je rekla da sada treba videti kako da se ide dalje, odnosno kako da se fondovi iskoriste za unapređenje malih i srednjih preduzeća i mikro preduzetništva na lokalnom nivou jer, kako je rekla, tu leži sprovođenje i vlada u tome zavisi od ljudi na lokalnom nivou.

Obaveza vlade je da obezbedi pristup programima EU, rekla je ona i dodala da su sredstva dostupna za sve dobre projekte. Koliko ima dobrih projekata toliko možemo sredstava povući, rekla je ona.

Model saradnje Italije i Srbije je veoma važan i ta saradnja u politici i privredi ima za cilj zajedničku budućnost u Evropi, izjavio je italijanski ambasador Đuzepe Manco.

Italija nije jedina koja radi na pristupanju Srbije EU, rekao je Manco dodajući da učesnici skupa zajedno dovode Evropu u Srbiju.

Manco je ocenio da Srbija kao i Italija može da da doprinos Evropi na poljima kao što je zapošljavanje.

Saradnja Italije i Srbije je model za druge, izjavio je potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić, podsetivši da razmena dve zemlje iznosi više od 4,5 milijarde evra, što je skoro četvrtina ukupne razmene Srbije u EU.

On je rekao da je veoma važno produbljivanje saradnje malih i srednjih preduzeća, jer se ispunjavanjem njihovih potreba unapređuje poslovno okruženje i dodao da Srbija želi da razvije sektor malih i srednjih preduzeća koja će biti izvozno orijentisana i koja bi mogla da otvore više od 200.000 novih radnih mesta.

Mnogo toga u Srbiji bi trebalo samo malo pogurati da krene napred, ali preduzeća imaju problem oko pristupa sredstvima, izjavio je državni sekretar u ministarstvu privrede Miloš Petrović.

On je istakao da treba da se razviju alternativni načini finansiranja i ocenio da su fondovi EU pravi put da se privreda unapredi.

Petrović je rekao da je skup savršena prilika da se privrednici u Srbiji upoznaju sa mehanizmima za aplicirianje za sredstva iz fondova EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU fondovi - Ima para, dajte ideje

Izvor: B92, 06.Maj.2015

Trgovinska razmena Srbije i Italije na godišnjem nivou iznosi 4,5 milijardi evra, što je četvrtina ukupne razmene sa zemljama Evropske unije (EU)...Kako kaže potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić, Srbija i Italija imaju dobru ekonomsku saradnju koja će se u budućnosti razvijati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.