Srbija i Hrvatska protiv kriminala

Izvor: B92, Tanjug, 17.Maj.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Hrvatska protiv kriminala

Zagreb -- Srbija postala član Regionalne antikorupcijske inicijative. Beograd i Zagreb dogovorili uzajamno izručivanje umešanih u korupciju i organizovani kriminal.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju i saradnji u borbi protiv korupcije, u Zagrebu, Srbija je postala članica Regionalne antikorupcijske inicijative.

Ministri pravde Srbije i Hrvatske, Snežana Malović i Ivan Šimonović, usaglasili su i tekst sporazuma o uzajamnom izručivanju osoba koje su umešane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u organizovani kriminal i korupciju.

Potpis na taj sporazum biće stavljen kada Hrvatska promeni Ustav, budući da važeći ne omogućava izručenje hrvatskih državljana drugim zemljama.

Srbija i Hrvatska zajedničkim snagama boriće se protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer je to preduslov za napredak u evropskim integracijama, poručili su ministri pravde dve zemlje, Snežana Malović i Ivan Šimonović.

"Obe vlade, i Republike Hrvatske i Srbije, imaju za cilj ulazak u EU i cenimo volju Hrvatske da nam pomogne”, rekla je Malovićeva.

"I Srbija i Hrvatska u poslednje vreme postižu uspehe u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i to primećuje Evropska komisija. Razgovarali smo o približavanju Srbije Evropskoj uniji i tu dajemo punu podršku", rekao je Šimonović.

Ministri pravde usaglasili su i tekst sporazuma o uzajamnom izručivanju osoba koje su umešane u organizovani kriminal i korupciju. Sporazum će biti potpisan čim se izvrše odgovarajuće izmene Ustava Hrvatske.

Ministar Šimonović je najavio da će u ministarstvima pravosuđa dve države uskoro biti dostupni spiskovi Srba optuženih za ratne zločine u Hrvatskoj.

Ministarka Malović poručila je da niko neće biti zaštićen, naročito oni koji su optuženi za teška dela kao što su ratni zločini, nevezano za to da li su u Srbiji ili u Hrvatskoj.

Tužbe i kontratužbe za genocid koje su dve države pokrenule pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu još nisu razmatrane pred hrvatskom vladom, ali ministar rešenje vidi u suočavanju sa prošlošću.

"Što se tiče tužbi, jasno je da se one odnose na prošle događaje i da uspešno suočavanje sa prošlošću uspešno rešava probleme”, ocenio je Šimonović.

Srbija i Hrvatska će pojačati saradnju i po pitanju međunarodne pravne pomoći, što će građanima pružiti lakše rešavanje svakodnevnih problema, kao što su građanski postupci, razvodi brakova, priznanja sudskih odluka i slično.

Sudovi dve zemlje će ubuduće neposredno komunicirati, što će olakšati sprovođenje odluka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.